«Коронавірус ніщо в порівнянні з тим, що переживають ці діти кожного дня»: День дитини та всеукраїнська акція для онкохворих дітей «Не чужі»

01.06.2020 20:23   Джерело: cv24.com.ua
Опубліковано : Новини Рівненщини

Про проблеми онкохворих під час карантину та епідемії Ковід – 19 розповів Олександр Коркоїл, керівник всеукраїнського проекту «Онкологія – крупним планом», голова благодійного фонду «Великі серця».

Співрозмовник привернув увагу до проблеми зриву тендерів на закупівлю ліків для важкохворих категорій населення та їх дефіциту, про що повідомляють пацієнти і такі потужні пацієнтські організації, як “Пацієнти України”, “Великі серця”, “Таблеточки” і “100% життя”. Керівник ДП “Медичні закупівлі” у коментарі ЗМІ також підтвердив, що закупівлі на 2020 ще не почалися. Пише https://www.cv24.com.ua

Розкажіть про акцію? Чим саме ви займаєтеся?

До Дня дитини, який відбудеться 1 червня – це Міжнародний день захисту дітей, ми будемо проводити акцію для онкохворих дітей «Не чужі». Наспраді, благодійний фонд «Великі серця» займається вже не один рік подібними речами. Ми традиційно до Дня дитини і до дня Святого Миколая проводимо подібні акції.

Чому саме онкохворі діти? Тому що це одна з найменш захищених категорій дітей, особливо зараз, в період карантину, під час епідемії коронавірусу цим дітям насправді дуже складно, і ми хочемо привнести невеличку лепту, щоб розбавити їх сірі будні, подарувати приємні моменти.

В яких містах буде проводитися акція?

Ми працюємо з усією Україною. Зокрема в червні буде охоплено Чернівці, Полтаву, Суми, Київ і також плануємо долучати Тернопіль. Що стосується Чернівців – це наше базове місто. Тут у нас буде найбільший захід. Окрім подарунків ми також плануємо, звісно, якщо дозволить ситуація з вірусом, запросити клоунів. Якщо навіть не буде змоги проводити це святкове дійство всередині відділення – то це буде на вулиці, де можна буде зберегти дистанцію, щоб діти могли розвіятися, посміятися, відволіктися.

Чи вплинув карантин на ваш проект «Онкологія крупним планом»?

«Онкологія крупним планом»  – це загальний проект, який передбачає окрім втілення дитячих мрій, окрім адресної допомоги дітям, профілактичну роботу на попередження раку. Тобто ведеться робота в ЗМІ, в соціальних мережах ми публікуємо про те, як вберегтися від раку, яка симптоматика, як лікуватися. Раніше, до карантину, у нас була ще така рубрика «Відважні» – ми знімали відео-історії з дітьми, які подолали рак. Діти, які боряться з раком, які є прикладом того, як не потрібно опускати руки, як боротися з цією хворобою. Зараз трішки це призупинилося у зв’язку з вище сказаними подіями. Думаємо, що карантин не буде вічним, і ми в повному обсязі відновимо роботу в цьому проекті.

Тобто карантин суттєво вплинув на онкологію та онкохворих пацієнтів?

Карантин взагалі суттєво вплинув на всі категорії важкохворих людей, важкохворих пацієнтів. В першу чергу, як це позначилося на онкохворих? Онкохворі – це взагалі та категорія людей, які найбільш вразливі, тому що в них ослаблений імунітет; вони змушені і далі ходити по лікарнях, здавати аналізи, ходити на консультації до своїх лікарів.

Відповідно вони перебувають в групі ризику захворіти ще на щось, підчепити коронавірус десь в черзі в лікарні і т.д. МОЗ розробило рекомендації, і були певні заборони щодо тих планових обстежень, планових операцій, які можна було відтермінувати – вони відтермінувалися в часі, їх відклали. Тобто лише термінові операції, термінова хіміотерапія, термінові обстеження, які суттєво можуть вплинути на життя, здоров’я онкопацієнтів. Вони в період карантину відбувалися і відбуваються. А те, що можна було перенести – перенесли. Деякі консультації з лікарями відбуваються в онлайн-режимі, по телефону – те, що можливо. Особливо, це стосується пацієнтів, які перебувають в процесі ремісії або вилікувалися.

Ще одна дуже важлива проблема, про яку потрібно говорити, про яку говорять. Зокрема, недавно відбулася велика прес-конференція, на якій свою позицію висловили ряд пацієнтських організацій України – це проблема з закупівлею ліків. У зв’язку з коронавірусом і не лише з ним, застопорився процес закупівлі ліків для онкохворих. Що це означає? У міністерстві наразі підписано лише одну постанову, з восьми необхідних документів, які регулюють процес закупівлі ліків для онкохворих за державний кошт. Це означає те, що восени всі пацієнти зустрінуться з такою проблемою: тих ліків, які вони отримували за державний кошт – не буде. І людям доведеться купувати за свої гроші або шукати незрозуміло звідки. Міністерство запевняє, що вони тримають цю ситуацію під контролем, але насправді це не так. Навіть, якщо з першого червня черговий міністр підпише, уряд затвердить і з першого червня все зрушиться – то потрібно два-три місяці на тендери, процес закупівель. Ці ліки – дороговартісні, і вони виготовляються суто по рецептах, на замовлення держави. На саме виготовлення ліків іпотрібно також три-чотири місяці. Потім відповідно ліки приїжджають в Україну, відбувається процес розмитнення, потрапляння в лікарні. В найкращому випадку ліки потраплять в грудні-березні в Україну. І уже восени ліків не буде. Як це буде – дуже велике питання до міністерства. Потрібно вже зараз закликати міжнародні організації, закликати міжнародних донорів, щоб вони нам допомогли, щоб вони надіслали ліки. І я думаю, що так і буде. З чим пов’язано питання з закупівлями – я не можу стверджувати. Чи це пов’язано з тим, що хочуть дочекатися до останнього і потім по спрощеній системі це зробити. А ми знаємо, що за цим буде стояти корупційна складова. Пацієнти вже будуть згодні платити по підвищеній ціні чи купувати ті ліки, що раніше були безкоштовними.

Таке було останній раз в 2014 році у зв’язку з відомими подіями в Україні. Можливий такий колапс і зараз, але сподіваємося на краще. Це все негативні сценарії.

Будемо все таки завершувати на позитивній ноті. Зараз ми вже на підготовчому етапі підготовки до Дня дитини. Ми закуповуємо подарунки –  творчі набори, фломастери, олівці, пластилін. Щоб дітям, які перебувають часто перебувають в лікарняних стінах було не так сумно. Творчі набори особливо користуються популярністю. Також фрукти, солодощі, які можна дітям, випічка. Ми закликаємо людей, які хочуть долучитися. Чи це Чернівці, чи це Київ, чи це Полтава, чи це Суми, чи це Тернопіль – ті міста, де ми маємо відвідати дітей у відділеннях, я закликаю долучитися до нашої акції. Можливо запропонувати власні ідеї.

От, наприклад, в Чернівцях, сподіваюсь, карантин нам дозволить все таки провести це масштабніше, щоб було трішки веселіше для дітей. Щось таке можна придумати в інших містах, щоб розвеселити, підняти настрій дітям в інших містах, щоб день дитини дійсно був святом без негативного присмаку. Тому що негативу і так багато, а в онкохворих, крім коронавірусу, також є проблеми. Насправді, той коронавірус ніщо в порівнянні з тим, що переживають ці діти кожного дня. Тому будемо намагатися створювати позитивний настрій і свято для цих діток.

АВТОР: ТЕТЯНА САКАЛЮК

Джерело: https://www.cv24.com.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: cv24.com.ua