Жінка, яка лікується в онкодиспансері, розповіла правду про заклад та лікарів

28.06.2020 19:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Рівненський Новинар

Повідомляти про хвороби публічно — ніби не й не коректно. Проте хочу поділитися враженнями про лікування у центрі клінічної онкології КП «Рівненського обласного онкологічного центру» РОР.

Онкологіне захворювання — діагноз, який для багатьох може стати вироком. Розповісти про біль та розпач — важко підібрати слів.

Березень 2020 р. «У Вас рак. Оперувати пізно….» — озвучила вердикт лікар-онколог. Підступна хвороба розвивалася стрімко. У чудо порятунку та успіх лікування було мало віри… Серйозність та складність ситуації підтверджували фахівці з інших онкодиспансерів України. Пухлина, вражена лімфатична ситема. Хвороба розвивалася з геометричною прогресією. Відлік життєвого часу стрімко скорочувався. Отримала направлення у Київський інститут раку. Тоді саме був початок карантину, а тому вірогідності, що лікувати розпочнуть у нійближчий час, було мало…

Врешті за мій випадок терміново погодилася взятися завідувач центру клінічної онкології КП «Рівненського обласного онкологічного центру» РОР Тетяна Щегловська. Подумки я молила Бога, щоб благослови лікаря мудрістю… Прощалася з світом, життям, а на лікування наважилася лише для того, щоб потім знати, що використала всі шанси… В день, коли прибула на прийом до Тетяни Дмитрівни, вже була дуже слабкою: постійна підвищена температура, дуже низький артеріальний тиск, слабкість…

Благаюче заглянула лікарю в очі: «Врятуйте, у мене двоє маленьких дітей. У них не має більше на кого сподіватися».

Я побачила в очах лікаря щире людське співпереживання. І що дивовижно для мене й досі: вже в перші миті зустрічі з Тетяною Дмитрівною відчула внутрішній спокій. Почула: «Все буде добре». З’явилася віра, що я в надійних руках.

А незабаром розпочалося. Перший блок. Чотири хіміотерапії, 25 опромінень, 5 прийомів брахетерапії… Таким був мій квітень-травень 2020. Методику лікування визначала Тетяна Дмитрівна звісно. Сьогодні, перебуваючи на лікуванні, спілкуючись з такими ж хворими, розумію дедалі більше: саме від мудрості лікаря і вірності підібраної тактики лікування й залежить успіх. А помилка може коштувати життя…

Який результат? Вражаючий для мене: досягли позитивної динаміки. А в лікуванні онкозахворювання це дуже багато означає! У моєму ж випадку — це чудо!

Я отримала шанс. Бог почув молитви. Мій час продовжено? Час покаже… Але я однозначно почуваю себе краще. Очікую на обстеження.

Іноді онкохворі вважають, що найкращу фахову допомогу треба шукати у столиці або ж за кордоном. Склався стереотип. А ще довкола лікування онкозахворювань та української медицини в цілому побутує чимало стереотипів та негативу. А мені пощастило (хоча за таких сумних обставин) зіткнутися з реаліями віч-на-віч і розвіяти міфи «про поганих, некваліфікованих лікарів-хапуг та корпуцію»!

На чому б хотіла зупинитися і що вразило: в час карантину, політичного хаосу в країні, в час медичної реформи, серйозного недофінансування галузі, в центрі клінічної онкології КП «Рівненського обласного онкологічного центру» РОР працюють і рятують життя людей попри всі обставини.

Звичка проявляти цікавість в усьому допомогли мені дізнатися ще багато цікавого, що вразило до глибини душі.

Так, від персоналу (який, до слова, дуже поважає і любить свого керівника) дізналася, що завідувачка Тетяна Щегловська, чарівній й вольова жінці, не лише лікує, керує колективом, а й водночас успішно справляється з адміністративною роботою. У центрі з’являється сучасне обладнання, залучаються благодійні фонди. Тетяна Дмитрівна займається цим питанням за підтримки і допомоги керівника закладу Григорія Максим’яка. Все це робота, за моєю оцінкою, успішного менеджера заради якості надання медпослуг, заради порятунку життів. Думаю, залишається вболівати: аби не зник ентузіазм працювати в Рівненській області, в Україні. Саме на ентузіазмі сьогодні тримається робота лікарів та всіх медпрацівників в нашій державі! Нажаль, кращі масово емігрують за кордон. І дуже прикро буде, якщо бодай хтось з персоналу цього центру залишить свій пост. Це сьогодні справді має вигляд безкорисного служіння людям. Нажаль, неоціненного державою…

До серця пройняла ситуація з фінансуванням з боку держави. Дізналася, що декілька місяців був неоплачений рахунок на суму в межах 1 млн 600 на закупівлю заряду для апарату брахетерапії. А це надважлива складова у лікуванні онкохворих жінок! Спостерігала як хвилюється Тетяна Щегловська за долю пацієнток, яким може не вистачити заряду і особитсо клопотала перед владою області, прохаючи про фінансування… Шкода, що до влади потрібно стукати і що такими питаннями має перейматися завідувач відділення замість того, щоб цілковито зосередитися на лікуванні. Врешті обласна рада таки виділила кошти. Сотні жінок будуть проліковані.

І звісно не можу не зауважити, що завдяки теплому відношенню колективу до пацієнтів і вмінню підтримати нікому з хворих не дають впадати у відчай. А це — неабияка складова успішного лікування. Для кожного знаходять слова підтримки.

Лікуються тут хворі з різних куточків області, приїздять з інших областей. Люди високо оцінюють кваліфікованість лікарів та оснащеність закладу сучасним медобладнанням.

Декілька пацієнтів також долучилися до підготовки цієї статті і розповіли про свої враження.

Клавдія Крам з міста Радивилів:

«Дуже вдячна всьому колективу за їхню роботу. Лікувалася протягом дев’яти місяців. Перебувала в стаціонарі. У центрі завжди чистенько, охайно. Всі привітні, усміхнені. Всі — від санітарки до керівника. І завідувачка Тетяна Щегловська, і її заступниця Ніна Олександрівна, і весь без винятку медперсонал — великі молодці. Завжди знаходили можливість підтримати мене морально, сказати добре слово. Всі завжди усміхнені і привітні до людей. До всіх хворих однаково гарне відношення, підтримка. А це дуже важливо. Люди важко хворі, лікування довготривале. І позитивний настрій — важливий. Я дуже хвилювалася весь час перед кожною процедурою. І навіть для мене, такої вразливої, Тетяна Дмитрівна знайшла підхід. Щирий уклін і подяка усім. У моєму лікуванні досягли позитивних результатів. Я дуже вдячна колективу. Передаю вітання і привітання!».

Також свій відгук додав чоловік онкохворої Катерини Дацюк, Юрій Дацюк. Він супроводжував дружину весь час, скільки тривало лікування. Сама Катерина була поруч. ЇЇ лікування взагалі дало дивовижний результат.

«Коли в сім’ї онкохворий, то разом з ним хворіють всі. Пережив за весь час не менше, аніж дружина. Онкохворим не позаздриш. У нас такий випадок, що потрапили до Тетяни Щегловської, за направленням, вже після того як пройшли одну іхміотерапію, призначену іншим лікарем. Після тієї хіміотерапії, призначеної попереднім лікарем, моїй Катерині стало погано, а хвороба почала стрімко прогресувати…. Все було запущено. Тетяна Дмитрівна не дала нам впасти у відчай і обрала іншу тактику лікування. Сьогодні маємо дуже позитивні результати. Тому наголошу, що все залежить від лікаря. Адже справжній професіонал може передбачити: як розвиватиметься хвороба, підібрати правильне лікування. Завдяки мудрості Тетяни Дмитрівни моя дружина почувається набагато краще. Щоб лікувати онкохворих, треба бути ще й психологом. Щораз Тетяна Дмитрівна посміхнеться, підморгне, знайде гарне слово і моя Катерина спокійна, задоволена. З’являється надія при такому відношенні. Весь колектив тут хороший і дуже добре ставиться до пацієнтів. Така чистота скрізь, порядок. Я взагалі дивуюся: як такі фахівці ще втрималися тут на роботі і не виїхали за кордон. Звісно, Слава Богу. Але хотілося б, щоб держава змінила своє відношення до лікарів і медпрацівників, щоб втримала таких спеціалістів в нашій області, щоб краще фінансували, виплачували достойні зарплати. Дякуємо Богові, що потрапили на лікування саме до Тетяни Щегловської. Зичимо здоров’я і багато років всьому колективу. Вдячні за все!».

Сотні вдячних пацієнтів, які отримали шанс на продовження життя… Напевно вищої відзнаки не потрібно лікарю. Впевнена, що саме такою є мета роботи всього колективу центрі клінічної онкології КП «Рівненського обласного онкологічного центру» РОР відділення — врятовані життя. Сподіваюся, що всі ці медпрацівники, лікарі на чолі з прекрасним керівником залишаться працювати в нашій області, а держава таки змінить ставлення до медгалузі.

Низький Вам уклін, дорогий серцю колектив центру клінічної онкології КП «Рівненського обласного онкологічного центру» РОР! Вітаємо з Днем медичного працівника! Зичимо добра та благополуччя. Нехай вас всіх Господь благословить на многая літа!

З повагою та щирою вдячністю Анна Нестеренко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews