Медики Вараша в липні залишилися без грошей

30.06.2020 18:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Степан Ромашкін

Міський голова Вараша Сергій Анощенко залишив працівників «СМСЧ №3 МОЗ України» без грошей в липні.

Медпрацівники із плакатами зібралися у минулу п'ятницю, 26 червня перед стінами міської ради із вимогою виплатити їм заробітню платню і забезпечити фінансування на липень місяць. Грошей в єдиній лікарні у Вараші не залишилось. Сергій Анощенко останні кілька тижнів публічно заявляв, що в бюджеті міста коштів для лікарів нема. При цьому медики справно виконували свої робочі обов'язки і за червень отримали тільки по 1-2 тисячі гривень авансу.

Колізія виникла при передачі «СМСЧ №3 МОЗ України» із державної власності у комунальну. На перехідний період Кабмін постановою №250 виділив кошти для таких установ - субвенцію. Із 85 мільйонів державних грошей на Рівненщині, 17,5 мільйонів призначалося на підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу.

Важливим є і те, що в квітні Кабмін видав постанову №285 де внесені поправки до вже згадуваної постанови №250. Подаємо цитату без змін:

“Здійснити протягом двох днів розподіл видатків на підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, та закладів, які зазначені в додатку 10 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” та додатку 10 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” і станом на 1 квітня 2020 р. перебувають у процесі передачі, між обласним бюджетом та відповідними бюджетами адміністративно-територіальних одиниць області з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам таких закладів та нарахувань на неї".

Згідно цієї постанови чітко видно, що гроші точно призначалися для вараської «СМСЧ №3 МОЗ України». Чому керівник містом не проконтролював надходження коштів для медзакладу - невідомо.

Впродовж сесії 26 червня міський голова Вараша Сергій Анощенко неодноразово з трибуни заявляв, що вперше чує про ці гроші і суму 17,5 мільйонів гривень ніде не бачив. Тому ми чітко показуємо цей офіційний документ.

ДОДАТОК ДО ПОСТАНОВИ №250

Ще однією червоною лінією висловлювань міського голови під час засідання сесії стали слова про те, що грошей в бюджеті нема. Якщо кошти таки знайдуть, то він підписувати проголосоване рішення депутатів про виділення фінінсування не буде.

Під тиском присутніх в залі медиків та депутатського корпусу тоді була оголошена перерва.

Після неї в бюджеті таки були знайдені 4,5 мільйони гривень в бюджеті громади для виплати заробітної платні медикам, але тільки за червень. Шукати кошти і погоджувати їх виділення на липень Сергій Анощенко відмовився.

null
Фото з мережі Інтернет

В підсумку лікарям та персоналу «СМСЧ №3 МОЗ України» заплатять тільки за один місяць. Як їм виконувати свої службові обов'язки далі - міське керівництво це не цікавить.

Нагадаємо, що ця лікарня єдина в місті та обслуговує всю громаду Вараша. Без фінансування заклад може просто зупинитися. І це в період епідемії COVID-19, не беручи до уваги інші хвороби, операції і тому подібне.

Своїми діями міський голова Вараша залишить місто без кваліфікованої медичної допомоги.

Тим часом, з 1 липня профспілка «СМСЧ №3 МОЗ України» у Вараші пообіцяла вдаватися до більш радикальних методів протесту - звільнення за власним бажанням та вихід у відпустки за власний рахунок. Їх залишили без вибору, а Вараш залишиться без лікарні.

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews