Рівненські ліси стали пралісами

02.07.2020 07:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Понад 630 гектарів лісів в межах Державного підприємства «Володимирецьке лісове господарство» отримали статус пралісів.

630,9 гектарів лісів в межах Державного підприємства «Володимирецьке лісове господарство» отримали статус пралісів, квазіпралісів та природних лісів завдяки злагодженій роботі експертів з лісівничих питань Українського товариства охорони птахів та лісівників Рівненщини.

Так, у 2019 році розпочав роботу спільний транскордонний (Україна-Білорусь) проєкт «Полісся – дика природа без кордонів». Одним із його результатів стала ідентифікація пралісів, квазіпралісів та природних лісів. Під час проєкту також було виявлено цілісний масив природного лісу загальною площею 259,8 га. Камеральні роботи з ідентифікації цієї лісової території розпочаті у вересні 2019 року, а польові обстеження провели наприкінці травня 2020 року експерти Українського товариства охорони птахів з лісівничих питань.

Раніше на цих територіях було верхове болото, однак у зв’язку з потеплінням рівень ґрунтових вод знизився до відмітки 30 см, тому поступово змінився і гідрологічний режим. Це призвело до покращення росту сосни і берези. Тепер у цьому 120-160-річному деревостані найбільші дерева сосни сягають діаметру 40-42 см і висоти 22-24 м.

Це унікальний для Полісся ліс, оскільки не має подібних.

Будь-які рубки у такому лісі можуть призвести до заболочення ділянки і втрати стійкості деревостану, а у подальшому до всихання лісового масиву. Ці ліси є еталонними, а тому потребують повного збереження і заповідання.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України висловлює вдячність Українському товариству охорони птахів, ДП «Володимирецьке лісове господарство» та експертам, залученим до реалізації проєкту.

null

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews