На Рівненщині триває міжнародний проект «Культурна спадщина кухні»
Опубліковано : Новини Рівненщини
На Рівненщині триває міжнародний проект «Культурна спадщина кухні - просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного».
Пише http://www.golos.com.ua/news/119654
Проект з початку 2020 року реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з урядом міста Люблін.
Цього разу кулінарна експедиція досліджувала кулінарні страви Дубровицького та Рокитнівського районів.
Так, Полісся - це край столітніх велетнів дубів, вікових лісів, боліт та озер, багатих рибою. Свій відпочинок тут можна поєднати із збиранням ягід, грибів, лікарських рослин, або ж риболовлею. На смак варто спробувати поліські традиційних коропів, карасів та в'юнів, печених у печі на соломі (на знімку).
Також Поліський край відомий багатовіковою традицією бортництва. Це традиційний вид народного промислу, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спочатку утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше - у спеціально виготовлених колодних вуликах (на знімку), які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Особливістю смаку такого меду було те, що його збирали саме дикі лісові бджоли.
Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Воно передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортами та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів. У Поліському регіоні сьогодні працюють майже 100 спадкових бортників. Сьогодні це старовинне ремесло внесено в перелік нематеріальної культурної спадщини України.
Мед завжди був на кухні у господинь (на знімку). Його додавали до каші, млинців, часто використовувався у приготуванні солодощів разом з ягодами та горіхами. Тому бортницький мед був невід'ємним смаколиком у поліських родинах.
Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини області.
Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща - Білорусь - Україна 2014-2020".
Автор: Тетяна ПАНАСЮК
Джерело: http://www.golos.com.ua
Джерело: golos.com.ua