Археологи знайшли на Рівненщині обручку та інші артефакти 11-го століття (Відео)

13.09.2020 20:08   Джерело: Суспільне
Опубліковано : Рівненський Новинар

Рівненські археологи під час розкопок у Гощі знайшли двометровий котлован.

За версією науковців, в 11-му столітті тут проживала заможна сім'я, яка керувала поселенням. У помешканні знайшли чимало артефактів, серед яких – давньоруська піч, повідомляє Суспільне.

Археолог Олексій Войтюк вважає, що, найімовірніше, тут проживала родина з восьми людей.

- Є серія виробів, які підтверджують високий статус людини. Можливо, це був чоловік, чи дружинник, який мав безпосереднє відношення до адміністрації.

Верхній шар валу утворений при Другій світовій війні, нижче – шар 12-13-го століть, а в кінці – 11-го - початку 12-го століть.

- Культурний шар 12 століття. Він дуже насичений матеріалами пізнього римського часу, тобто це готи 2-4 століття нашої ери. Тут дуже велика кількість кераміки того часу, знарядь праці, прикраси трапляються, – розповідає керівник експедиції.

Найцікавішою знахідкою Олексій Войтюк вважає обручку 11-го століття. Археолог каже, що вперше знайшов прикрасу в такому хорошому стані.

- Дуже хороша техніка, такий ювелірний підхід, плетений із чотирьох дротин, із закільцюванням цих кінців.

В помешканні вдалося віднайти чимало артефактів, зокрема, серію мушель з отворами, які, на думку Олексія Войтюка були намистом, ритуальні амулети, гральні кості з хребців тварин, прясло, яке використовували в ткацтві.

В майбутньому тут планують зробити оглядовий майданчик.

- Тут планується зробити реконструкцію цього житла, повністю відтворити його, підняти його над поверхнею земною, сучасною поверхнею.

У цій зоні будуть такі східці до заплаву річки, там планується Набережна побачень, тобто грандіозний проєкт, – розповідає археолог.

Всі віднайдені археологічні знахідки представлять у Рівненському обласному краєзнавчому музеї в кінці року у щорічній звітній виставці.

Археологічна експедиція у Гощанському городищі тривала тиждень та закінчилась у середу, 2 вересня.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Суспільне