У День української писемності та мови рівняни писали всеукраїнський радіодиктант (ВІДЕО)

10.11.2020 11:12   Джерело: itvmg.com
Опубліковано : Наталія Рівненська

Щорічно у День української писемності та мови охочі пишуть всеукраїнський радіодиктант. Він має на меті спільно згуртувати українців навколо рідної мови. Долучилася до національного флешмобу й команда телеканалу ITV.

«Такого державного рівня, то вперше взяла участь, раніше лише в школі і в школі я дуже любила писати диктанти, зараз це було так дуже цікаво через те, що є моменти, які з часом забуваються», – каже ВІКТОРІЯ ПЕТРЕНКО, КОРЕСПОНДЕНТКА ТА ВЕДУЧА ТЕЛЕКАНАЛУ ITV

Цьогоріч диктант національної єдності є 20-м, ювілейним. Автор тексту – письменник Іван Малкович, а озвучила його акторка Римма Зюбіна. У 2019 році без жодної помилки радіодиктант написали лише двоє людей з 6-ти тисяч учасників. Хто написав цьогорічний диктант без помилок, стане відомо 11-го листопада.

«Я навчалася на українській філологї, тож це був не перший досвід, коли ми писали диктанти наа день Всеукраїнської писемності та мови. І я рада, що команда iTV сьогодні долучилася до такої корисної приємної ініціативи, тому що це насправді великий такий виклик», – каже ЮЛІЯ ГУЗІЙ, КОРЕСПОНДЕНТКА ТЕЛЕКАНАЛУ ITV.

До Дня української писемності та мови студенти факультету філології Рівненського державного гуманітарного університету організували марафон. Вони читатимуть вірші 20-ти українських поетів.

«Сьогодні ми як ніколи маємо розуміти, що наша українська мова є саме фундаментом нації, тому ми розпочинаємо марафон читання творів українських геніальних поетів та письменників від Шевченка до Жадана», – каже МАРИНА СОЙКО, СТУДЕНТКА ФАКУЛЬТЕТУ ФІЛОЛОГІЇ РДГУ.

Через карантинні обмеження марафон проводять в онлайн-форматі. Твори українських митців читатимуть упродовж десяти годин.

Такі заходи популяризують рідну мову наголошують на її цінності для українців. За результатами моніторингу волонтерів «Простору свободи» та ініціативи «Навчай українською», рідною українську мову вважають 73% українців, однак спілкуються нею лише 53%.

Джерело: https://itvmg.com 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: itvmg.com