Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Олена Медвєдєва підготувала нове вишите видання «Кобзаря» Тараса Шевченка

16.11.2020 15:12   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

Сьогодні культурне  життя міста Рівне важко уявити без Олени Медвєдєвої. Хоча ім’я цієї талановитої жінки добре відоме і за його межами завдяки багатьом виставкам, де були представлені  її твори. А вони – самобутні і неповторні.

Як творча особистість, вона обрала свій, непростий, але дуже цікавий мистецький напрямок,  який став справою життя і характерною особливістю  її художнього стилю, пов’язаного з виготовленням рукотворних книг. Чільне місце серед них займають вишиті книги.

Вишивальне мистецтво в Україні сьогодні розвивається в різних напрямках. Тисячі відомих та невідомих широкому загалу майстрів успішно працюють над створенням чудових вишиванок, творів побутового призначення тощо. Завдяки О. Медвєдєвій ми можемо нині додати до цього списку ще й книги, які поєднують в собі всі ці напрямки, бо чи не в кожній з них бачимо вишиті картини та візерунки подібні до тих, що зустрічаємо на рушниках, скатертинах, народному вбранні.         

Вона є фундатором авторського видавництва книг ручної роботи «Креативна книга». Саме їй належить ідея щодо індивідуального виготовлення недрукованих книг. На сьогодні у видавництві вийшло понад тридцять оригінальних зразків. Восени 2013 року побачив світ вишитий «Кобзар» (1840 р.), який одразу вразив оригінальністю задуму та майстерністю виконання. Перше видання книги Тараса Шевченка було вперше вишите талановитими руками рівненської майстрині Олени Медвєдєвої. Це для українців стало важливою і знаковою на той час подією! Текст вишивався чорними нитками (техніка вишивки теж винайдена авторкою) на сірому тлі. Кожна сторінка додатково обрамлена вузькими, орнаментальними смугами геометричного візерунку, що його оживляють і доповнюють. Вражають майстерністю виконання і вишиті ілюстрації. Перше, що ми відчуваємо, гортаючи цю книгу – трепетне ставлення автора вишивки до творчості поета, яке передається кожному, хто бере її в руки. Тому вишитий «Кобзар» був сприйнятий із захопленням та високо оцінений всіма, хто його бачив.

Але на цьому виданні О. Медвєдєва не спиняється, продовжує рухатися вперед і вдосконалює свою майстерність у першу чергу завдяки вдалій колористично-композиційній розробці орнаменту, розміщеного як на обкладинці, так і на кожній сторінці тексту. У 2015 році в Україні з’являється перша вишита книга-фоліант і. Франка «Народна пісня», до якої увійшла патріотична та пісенна лірика Каменяра. Одразу виділяємо вдале введення вишитих візерунків на шкіряній обкладинці, кольорова гама яких добре прочитується на темно-синьому тлі. Кожна сторінка прикрашена по краю вертикальною стрічкою традиційного для української вишивки геометричного зірчастого орнаменту в червоно-синій барві. Зауважимо, що саме така барва домінувала у вишитих виробах мешканців Волині в ХІХ ст. Вдале розміщення тексту з додаванням червоного кольору, яким, зокрема,  виділяються назви поезій,  сприяє його легкому візуальному сприйняттю.

З кожним  новим виданням з’являються нові оригінальні задуми та нові ідеї, що можемо простежити в наступних виданнях.

У березні 1918 р. світ побачила вишивана книга Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку», у якій вміщено 72 поезії, вишитих стебнівкою, з красивим кольоровим обрамленням (в теплих тонах, з квітковими візерунками). А в лютому 2019 року з’явилася мініатюра Л.Українки «Лісова пісня», до якої додані ноти та ілюстрації в техніці шовкографії. Згодом з’явилися ще дві мініатюри - «Кобзар» Тараса Шевченка та «Каменяр» Івана Франка.  Кожна книга – подія у мистецькому житті Рівного.

Окремо варто спинитися на чотирьох вишитих Євангеліях з оригінальними заставками, ілюстраціями та стрічковими візерунками. Чи не кожна сторінка  стає завдяки цьому самостійним твором.

Варто зазначити, що майстриня вишиває трьома мовами: українською, англійською та польською. У 2014 році вишито дві книги англійською та польською мовами – «Bible Psalms» та «Оda do mlodosti» Адама Міцкевича.

Тонкий художній смак, делікатність, почуття міри, простота, майстерність –  визначальні риси, властиві кожному справжньому мистецькому твору,у якому продумано все, до найменших дрібниць. Рукотворні книги О. Медвєдєвої безперечно належать до таких творів. Техніка виконання кожної арткниги індивідуальна, розроблена пані Оленою з допомогою майстрів Рівного. Сама вона є офіційним автором трьох вишиваних шрифтів. Член Національної спілки письменників та член Національної спілки журналістів України, вона, безперечно,  заслуговує на інші звання і відзнаки.

null
 

У 2020 році, до 180-и річчя з часу випуску першого «Кобзаря» Т. Шевченка, Олена Медвєдєва підготувала його нове вишите видання. Книгу, за її висловом, ніби  було вбрано в нову «полотняну сорочку». І справді, вона максимально наближена способом виготовлення до тої епохи, в яку писалася (аркуші золотистого кольору, подібно до стародруків; сіре полотно, на якому вишивалися тексти з відповідними шрифтами; підбір офортів, максимально наближених до оригіналів; вишиті геометричні візерунки, характерні для ХІХ ст., у традиційній для того часу червоно-синій барві тощо) . Зазначимо, що за технікою виготовлення – це чи не найскладніша робота, яка вимагала неабиякої уваги, майстерності, починаючи від виготовлення аркушів, полотняної палітурки, підбору спеціального клею, розміщення вишитих візерунків на кожній сторінці, виготовлення ілюстрацій. За всім цим - справді титанічна праця, майстерність,  помножена на любов до своєї справи, робота за покликанням. Бо кожна книга – це відображення і відкриття не лише нових граней таланту Олени Медвєдєвої, як видавця, дизайнера, майстра, художника,  але і  її чутливої душі, здатної глибоко відчувати і розуміти всі барви нашого мінливого світу.

Автор: Алла Українець,

заслужений працівник культури України,

Почесний член Національної спілки краєзнавців України,

старший науковий співробітник сектору етнографії РОКМ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews