У Рівненській області боротимуться за зниження показників малюкової смертності та інвалідності

11.12.2020 10:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Програма підтримки і розвитку спортивної медицини та лікувальної фізкультури на 2021 – 2023 роки передбачає надання лікарсько-фізкультурної допомоги на первинному рівні.

А це: створення та забезпечення функціонування кабінетів лікарського контролю при центрах первинної медико-санітарної допомоги та підвищення кваліфікації та підготовка сімейних лікарів за спеціальністю «Спортивна медицина».

Також передбачено надання фінансової підтримки, в тому числі за рахунок співфінансування з місцевих бюджетів області, для функціонування відділення спортивної медицини та лікувальної фізкультури Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центр імені Віктора Поліщука.

«Програмою державних медичних гарантій обслуговування населення центри спортивної медицини не фінансуються Національною службою здоров’я України, - розповів заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Ігор Добровольський. - Тому і розроблена ця програма. На сьогодні Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені В. Поліщука - єдина   установа в області, яка проводить обстеження та медичний контроль за станом здоров’я спортсменів». 

Обласна Програма покращення медико-генетичної допомоги дітям і вагітним на 2021 - 2023 роки спрямована на вдосконалення медико-генетичної допомоги дітям і вагітним, зниження показників малюкової смертності та інвалідності.

Зокрема, передбачено зміцнення матеріально-технічної бази Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені Віктора Поліщука з метою надання послуг з моніторингу вроджених вад розвитку, функціонування інформаційно-ресурсного центру з питань ранньої діагностики і профілактики порушень розвитку у дітей. Планується придбання реактивів і розхідних матеріалів для цитогенетичних досліджень, скринінгу маркерів сироватки материнської крові в І триместрі вагітності серед вагітних групи ризику.

Також, Програма забезпечить впровадження нормативів з діагностики, лікування і профілактики вроджених вад і спадкових захворювань відповідно до національних та міжнародних клінічних протоколів, продовження популяційного моніторингу вроджених вад розвитку за міжнародними стандартами. А також, сприяння розвитку телемедицини з метою покращення пре- і постнатальної діагностики вроджених вад розвитку.

Крім того, серед заходів ініціативи важливу роль відведено для активної інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо преконцепційної профілактики вроджених вад розвитку.

Наступним етапом щодо втілення даних програм, буде затвердження їх на сесії обласної ради в установленому порядку.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews