Рівняни матимуть право вимагати обслуговування українською мовою

14.01.2021 19:12   Джерело: rivnepost.rv.ua/
Опубліковано : Новини Рівненщини

 

Із 16 січня набере чинності нормативний акт (ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»), згідно з яким сфера обслуговування повністю переходить на українську мову.

За порушення закону накладається штраф, але покарають не відразу.

Відповідно до цієї статті, звернення українською мовою до споживачів має бути у всіх сферах обслуговування.

Це стосується підприємств та установ усіх форм власності, приватних підприємців (ФОП), суб'єктів господарювання, які обслуговують споживачів, в тому числі й інтернет-магазинів.

Українська мова стане обов'язковою і для освітніх послуг, медичного обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Державна мова обов'язкова для цінників, інструкцій, технічних характеристик, маркування, квитків, меню та іншої документації. При цьому інформація може дублюватися іншими мовами (але її обсяг не повинен перевищувати обсягу українською).

Якщо ви стикнулися з порушенням закону, то на порушника можна поскаржитися менеджеру або керівнику. Також можна написати лист на ім'я Уповноваженого із захисту державної мови.

У разі, якщо вину порушника буде доведено, його чекає попередження. А в разі повторного порушення впродовж року складається протокол і накладається штраф у розмірі 300-400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це 5100-6800 грн).

При цьому в законі зазначено, що "на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін".

За матеріалами https://rivnepost.rv.ua/ 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnepost.rv.ua/