У Рівненській області «молодшає» рак та збільшуються шкідливі викиди підприємств

18.02.2021 11:24   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

На Рівненщині «молодшає» рак. В області на обліку перебуває 254 дитини до 18 років з онкологічними захворюваннями.

Пише Рівне Вечірнє https://rivnepost.rv.ua/.  

Так, у Рівненській обласній дитячій лікарні на стаціонарному лікуванні перебуває 16 дітей з онкозахворюваннями. Щороку кількість дітей з такими патологіями на Рівненщині збільшується. Про це на брифінгу заявила заступниця начальника обласного Управління охорони здоров’я Олена Гандзюк. Вона зазначила, що найбільше дітей із патологіями головного мозку та лейкемією. Всього станом на 1 січня 2021 року на обліку було 254 онкохворі дитини.

А у селищі Клевань Рівненського району днями поховали молодого, донедавна сповненого життєвих сил. Чоловік помер від раку легенів. Деякі жителі Клеваня пов‘язують його передчасну смерть із проживанням поблизу «Колор С.І.М.». Нардеп Роман Іванісов неодноразово наголошував на перевищенні норм викидів цього підприємтсва.

«Чоловік буквально за три місяці згорів від раку легенів… Мешкав він поблизу хімічного підприємства «Колор С.І.М», вже відомого своєю отруйною діяльністю далеко за межами не лише населеного пункту, а й і Рівненщини. Висловлюю щирі співчуття родичам померлого.

А тепер до хорошої новини - у першому читанні підтримав дуже важливий для екологічного стану України законопроект № 4259.

Суть ініціативи – привести у відповідність Закон України «Про охорону атмосферного повітря» із Законом України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами».

У зв’язку з тим, що Законом визначено положення щодо припинення споживання Україною озоноруйнівних речовин групи 1 Додатка С до Монреальського протоколу до 01.01.2020, а Закон України «Про охорону атмосферного повітря» передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати і в подальшому повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, що шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проектом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

З огляду на «ракову пухлину» у моєму виборчому окрузі – підприємство «Колор С.І.М», що нехтує усіма нормами і законами, вважаю необхідним якнайшвидше ухвалити Верховній Раді цей документ. Моя боротьба за право жителів Клевані й найближчих сіл дихати чистим повітрям триває!».

Про шкідливі викиди заявляли жителі Клеваня неодноразово, зокрема, під час пожежі на підприємстві у 2019 році. Як повідомив тоді начальник відділу безпеки середовища життедіяльності Держпродспоживслужби області Сергій Бернадський журналістам UA: Рівне, попередньо у чотирьох випадках було виявлено перевищення вмісту шкідливих речовин, зокрема, бензолу та ксилолу.

Деякі свіжі дані зі звіту з оцінки впливу на довкілля ТОВ “КОЛОР С.І.М.” на розширення виробництва:

  1. Валовий викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря від планового виробництва ТОВ “КОЛОР С.І.М.” - 718.220348 тонн/рік.
  2. Небезпечні речовини:

КСИЛОЛ -  4.2358 т/рік, надвисока токсична речовина. Представляє найбільший ризик для здоров’я.Основний шлях поступлення - інгаляційний.

СТИРОЛ - 5.5514 т/рік, відноситься до високотоксичних речовин, канцероген для людини, найбільший шлях діі - інгаляційний.

ТОЛУОЛ - 1.3073 т/рік, епідеміологічні дослідження свідчать про значне збільшення раку дихальних шляхів, раку легень, раку мочового міхура, лейкміі у людей, на яких постійно діє толуол в підвищених дозах, навіть коли не  перевищує гігієнічних норм.

ВУГЛЕЦЮ ОКСИД - 686.8890 т/рік - згідно думки багатьох вчених є причиною глобальних змін температури атмосфери землі, що призводить до зміни клімату нашоі планети.

Та інші токсичні речовини.

null
 

Законопроект № 4259 поки що прийнятий у першому читанні. Якщо цей документ ухвалять у Верховній Раді - це зобов'яже підприємтва зі шкідливими викидами бути більш відповідальними перед Законом України «Про охорону атмосферного повітря».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews