В Україні хочуть посилити прозорість рішень

06.03.2021 08:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

У першому читанні прийняли проект Закону «Про публічні консультації».

Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань антикорупційної політики ВРУ Роман Іванісов. Зі слів посадовця, це надзвичайно важливий законопроект для того, щоб зробити процес вирішення проблем на державному і місцевому рівні прозорим, відкритим і дієвим.

"До прикладу, на сьогодні є обов‘язковим для органів влади на всіх рівнях публікувати проекти рішень не пізніше, ніж за 20-ть днів до їх прийняття. Водночас, немає механізму отримання зворотнього зв‘язку з громадянами. І таким чином, кулуарно, здебільшого - на місцевих рівнях, приймаються досить неоднозначні рішення.

Публічні консультації повинні вирішити цю неузгодженість і зробити всі документи досконалими навіть для органів місцевого самоврядування.

Законопроектом передбачається:

  • на законодавчому рівні врегулювати питання проведення публічних консультацій;
  • визначити правила проведення суб’єктами владних повноважень публічних консультацій;
  • зобов‘язати суб’єктів владних повноважень проводити публічні консультації з усіх питань формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення, підготовки проектів стратегічних та програмних документів (концепцій, стратегій, програм, планів заходів тощо) та нормативно-правових актів;
  • визначити перелік питань, коли публічні консультації не проводяться;
  • визначити форму проведення публічних консультації (електронна, публічні заходи, адресні консультації);
  • встановити строки проведення публічних консультацій;
  • встановити наслідки не проведення публічних консультацій.

Вважаю ухвалення цього документу за основу гідним завершенням пленарного тижня". 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews