Культура Рокитнівщини зберегла унікальні народні ремесла

01.04.2021 15:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

популярне


У Рокитнівській територіальній громаді відбулися навчальні заходи у форматі «Фахової майстерні» для працівників сфери культури в рамках проєкту «АРТ-громада» за підтримки Українського культурного фонду, який реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України. 

«Фахова майстерня» для менеджерів культури у Рокитному зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади.  Експерти у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах.

«Культура Рокитнівщини завжди була на високому рівні. І наша головна задача у процесі реорганізації - не втратити культурну родзинку, а, навпаки, розвивати свої особливості та виходити на новий рівень – зазначив голова Рокитнівської громади Григорій Таргонський. Рокитне навколо себе об'єднало 25 населених пунктів, а це колишніх 11 сільських рад. Мережа культурної сфери велика - 25 клубних закладів, 23 бібліотеки та музична школа.  Громада прийняла усі заклади культури у свою власність. Рокитне має і свої культурно-мистецькі родзинки  нематеріальної спадщини-  бортництво, ткацтво, обряд весілля, планують розробити туристичний маршрут – стежками Князя Ігоря» - розповів голова громади.

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук розповіла наскільки важливо сьогодні громаді зберегти свою культурну мережу. Даний проект покликаний допомогти на етапі реорганізації та передачі майна, а також створити телевізійний продукт для промоції та підсилення культурних інституцій.

Фахівці проєкту «АРТ громада» та Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України поділилися  досвідом та порадами щодо розвитку культури громади. Обговорили надбання Рокитнівщини, шляхи збереження традицій та збагачення культурної спадщини. Експерти надали консультації з юридичних та бюджетних питань у процесі реорганізації культурної сфери.

Фінансове забезпечення закладів та установ культурної сфери – є найбільш проблемними питаннями. Експертка з фінансових питань Людмила Кушнер дала поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості.

Експерт проекту з правових питань Василь Курилас розповів - варто робити усе зважено, створювати сучасні центри надання культурних послуг, але таким чином щоб усе населення мало доступ до культурних інституцій та послуг.

Галина Ковальчук начальниця відділу регіонально-культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА  нагадала про особливості Рокитнівського краю. Тут потрібно особливу увагу звернути на ремесла які збереглися.  Презентувала нову модель організації центру надання культурних послуг за потреби, нагадала  які платні послуги можна запровадити, і які головні завдання стоять перед такими установами.

Про діяльність культурної інституції поза бюджетом громади розповіла на власному прикладі голова громадської організації «Нація Талантів» Оксана Ігас.  Свою увагу вона звернула творчій колаборації  талановитих людей, які народжують нові творчі проекти. У творчому процесі завжди треба цінувати людей – митців, акторів, педагогів, тоді діти і батьки будуть тягнутися до творчої взаємодії. 

В рамках роботи фахової майстерні експерти ознайомилися з роботою закладів культури Рокитнівської громади. Відвідали – музичну школу та будинок культури, де оцінили творчі здобутки та напрацювання творчих колективів. Наприкінці зустрічі фахівці надали власні фахові рекомендації щодо розвитку закладів культури.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проєкту Олена Семенович

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews