Нардепи проінспектували об‘єкти газовидобувної галузі

10.06.2021 20:53   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


Україна має величезний потенціал у газовидобувній галузі, однак потребує прозорих правил гри у галузі, сприяння держави для розвитку галузі та посиленні співпраці з приватними компанія, адже саме вони мають необхідні новітні технології і найсучасніше обладнання.

Про це заявив народний депутат від Рівненщини Роман Іванісов за підсумками робочої поїздки у Полтавську та Харківську області.

Представники комітетів Верховної Ради відвідали об‘єкти державної компанії «Укргазвидобування» та приватних «Еско-Північ» та «SystemOilEngineering» з метою вивчення можливостей вітчизняної газовидобувної галузі збільшити обсяги внутрішнього видобутку природного газу, що є стратегічним завданням для держави.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет
 
«На жаль, протягом останніх років державна компанія знизила темпи видобутку, натомість приватні газовидобувні компанії демонструють позитивну динаміку розвитку. Це й зрозуміло, бо газовидобувна промисловість - одна з найбільш капіталомістких галузей України. Вона вимагає величезних інвестицій і довгострокового планування. Тому для стимулювання активності і більшого результату держава має забезпечити стабільність, прозорість і прогнозованість правил гри.
 
 
Саме такі умови дадуть можливість відновити занедбані свердловини, які ще за радянських часів були законсервовані через складну геологію, а також здійснювати розробку нових родовищ. Новітні технології, які застосовують у своїй роботі саме приватні компанії, дозволять зробити це ефективно.
 
Наприклад, у компанії «Еско-Північ» стверджують, що за умови створення на державному рівні прозорих правил, готові збільшити об‘єм видобутку з 1 млрд до 2 млрд кубометрів газу на рік, адже мають для цього все необхідне. До речі, саме наявність сучасної техніки і обладнання у приватних і державних компаній дає підстави будувати амбітні плани із нарощування видобутку природного газу у найближчі роки.
 
Бо розвиток газовидобувної промисловості – це не лише енергонезалежність, це ще й робочі місця у невеличких містах, селищах, селах і стимул для спеціалістів не полишати батьківщину і не виїжджати за кордон. Це поповнення місцевих бюджетів за рахунок сплати ренти і можливість встановити справедливі ціни та тарифи. Це, нарешті, довіра громадян до своєї держави і впевненість у завтрашньому дні.
 
Моя думка - такому стратегічному активу нашої країни як газовидобувна галузь потрібно приділяти особливу увагу. Тут важливий управлінський підхід. Адже, якщо 50 років тому Україна видобувала 70 млрд кубометрів газу щорічно, то сьогодні державні компанії забезпечують 14 млрд кубометрів. І це при тому, що Україна обіймає друге місце серед країн Європейського Союзу за запасами природного газу! Водночас, тільки приватні газові компанії видобувають близько 5 млрд кубометрів блакитного палива.
Тому для держави дуже важливо щоб видобуток газу здійснювали і державні, і приватні компанії. Здорова конкуренція – запорука кращої якості і ціни для кінцевого споживача!
 
Протягом всього часу інспектування об’єктів ми постійно спілкувалися з газовидобувниками. Вони мають своє бачення щодо того, як повинна вдосконалюватися галузь і що потрібно для цього на державному рівні. Тому запланували створити спільну робочу групу, до складу якої увійдуть народні депутати та представники галузі. Разом зможемо ефективно напрацювати необхідні законодавчі зміни.
 
Загалом, дуже задоволений поїздкою. Отримав купу інформації і позитивних вражень. Навіть не міг уявити, наскільки величезний потенціал має наша держава у газовидобувній галузі», - розповів народний депутат від Рівненщини Роман Іванісов.
 
null
Фото з мережі Інтернет

null
Фото з мережі Інтернет

null
Фото з мережі Інтернет

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews