Одне з семи чудес України знаходиться на Рівненщині (ФОТО)

14.07.2021 09:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Одне з найпопулярніших місць відпочинку у Рівненській області – Базальтове озеро, саме там знаходиться одне з 7 чудес України – Базальтові стовпи, які ще називають Яновою долиною.

Мандрівників приваблюють неймовірні пейзажі, величезні кам’яні стовпи та озеро з ніжно-голубою, небесного кольору водою.

null
Фото з мережі Інтернет

Вже більше ста років у селі Базальтове Костопільського району видобувають базальт, яким вимощено площі європейських столиць.

У ХVIII столітті, тут знайшли поклади базальту, тоді ця територія перебувала в складі Польщі. 1861 році –почався видобуток каменю, який використовували для бруківки та стін. Після тривалих воєн і політичних рішень ця територія відійшла до України. Вже в 1930 році тут працювали майже три тисячі робітників. Бруківкою саме з цього родовища з тих пір і до сьогодні виклали площі в Парижі, Лондоні, Брюсселі, Варшаві та Відні.

null
Фото з мережі Інтернет

Станом на сьогодні Івано-Долинське родовище складається з п’яти кар’єрів, чотири з яких досі працюють. П’ята  копальня заповнилася водою і саме тут базальтові стіни в поєднанні із смарагдовою водою мають особливо мальовничий вигляд. А посеред затопленого водою кар’єра тут утворився маленький острівець, який називають «Островом кохання».

Славиться це місце і тим, що  в одній із цих копалень знімали фінальну сцену українського фільму «Поводир». 

Доїхати з Рівного до с. Базальтове легко. З автовокзалу «Чайка» щодня відправляються маршрутки Рівне–Ганнівка (7:00, 12:25, 17:25), Рівне–Звиздівка (9:00, 14:30, 18:00), Рівне-Перетоки (11:50, 19:20). Можна вийти при в’їзді в село Базальтове. Там відразу буде видно добре втрамбовану дорогу, що веде до озера. Також доїхати можна й власним автомобілем. Дорога з Рівного займе близько години.

null
Фото з мережі Інтернет

Автор: Діана Ковальчук,

студентка ІІІ-го курсу кафедри журналістики та українознавства НУВГП


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews