На Острожчині реалізують сім проєктів

20.07.2021 12:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Туристичний маршрут єврейської спадщини, інтерактивний маршрут замками князів Острозьких та Волинськими барбаканами, оновлення музею «Острозької академії» та унікальної виставки Острозького іконопису, оцифрування та створення десяти 3d-моделей архітектурних пам’яток та адаптація сайтів музеїв - усе це цьогоріч реалізують в Острозі за підтримки Українського Культурного Фонду та партнерів.

null
 

У понеділок, 19 липня, в стінах одного з двох острозьких барбаканів презентували сім грантових проєктів, які розпочинають реалізовувати в місті.

П’ять проєктів: «Єврейська культурна спадщина Рівненщини», «Інтерактивний маршрут замками князів Острозьких», «Волинські барбакани» та «Експозиція Острозька іконописна майстерня» та «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму.

Ще два проєкти «Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині» та «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1» отримали підтримку Українського культурного фонду.

Реалізують проєкти різні громадські організації, комунальні установи та благодійний фонд. Зокрема, КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога», ГО «Братство ім. кн. Острозьких», «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст», Громадська спілка "Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору “Сучасний погляд”, ТОВ «Княжий Острог», Міжнародний благодійний фонд відродження «Острозької академії».

Для громадськості та журналістів комади представляли свої проєкти у трьох блоках: маршрути, музеї та інклюзія. Модерувала захід начальниця відділу культури та туризму міськвиконкому Острога Ольга Лозюк.

null
 

Серед гостей були присутні начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк, її заступниця Ярослава Гаврилова та головний спеціаліст Вікторія Постернак, секретар Острозької міської ради Тарас Хмарук, директор КЗ “Острозького державного історико-культурного заповідника міста Острога” Микола Манько, ментори програми “Культура.Туризм.Регіони” Українського Культурного Фонду Віталіна Мартиновська та Олександр Рибалко.

null
 

Маршрути

Проєкт «Єврейська культурна спадщина Рівненщини» презентував Андрій Малюський, керівник ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст».

Новий культурно-туристичний маршрут шістьома містами Рівненської області (Рівне, Острог, Дубно, Корець, Клевань, Березне) на основі єврейської культурної спадщини створять цьогоріч в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Реалізовує’ проєкт Громадська організація "Студія розвитку туристичного іміджу малих міст".

У рамках проєкту буде розроблено та встановлено туристичне ознакування українською, англійською мовами та шрифтом Брайля, розроблено туристичну карту в друкованому та електронному варіанті, а також створено ряд цифрових культурних продуктів: відео з використанням архівних фото, аудіогід, 3Dтури, 3Dмоделювання зруйнованих об’єктів, каталогізація кладовищ (мінімум 50 об’єктів), які будуть розміщені на єдиному сайті. Проєкт сприятиме підвищенню рівня доступності та розуміння поліетнічної культурної спадщини Рівненської області.

“Інтерактивний маршрут замками князів Острозьких” - це ще один культурно-туристичний маршрут, що буде реалізований в Острозі Острозькою районною громадською організацією "Братство імені князів Острозьких" в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Предствила маршрут Анастасія Драчук, керівниця ОРГО «Братство імені князів Острозьких».

Він пролягатиме через п’ять українських міст (Острог, Дубно, Старокостянтинів, Старе село, Львів) та популяризуватиме культурну спадщину княжого роду Острозьких шляхом створення інтерактивного маршруту замками князів. В рамках проєкту передбачається створення мобільного додатку з квестами. Його актуальність обумовлюється запитами невфеликих туристичних груп, як-от сімейні пари з дітьми або велотуристи. В умовах пандемії їх  кількість відчутно зросла, а вони, своєю чергою, сформували запит на подібні туристично-культурні продукти.

null

 

Культурно-туристичний маршрут «Волинські барбакани» - це новий туристичний продукт, що також буде реалізований в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Завяником проєкту є ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КНЯЖИЙ ОСТРОГ». Керівником проєкту є Микола Бендюк, керівник арт-кластеру Острозької академії. Через об'єктиві причини пан Микола не зміг долучитись до презентації, тому основні ідеї та ціль проєкту озвучила модератор події.

Увесь  маршрут базується на архітектурній спадщині Волині. Він передбачає подорож між барбаканами – в’їзними надбрамними вежами, що були характерні містам в епоху Середньовіччя.  Маршрут складається з семи населених пунктів Рівненської, Волинської та Хмельницької областей (м.Рівне, м.Острог Рівненська обл., с.Межиріч Рівненська обл., м.Старокостянтинів Хмельницька обл., м. Дубно Рівненська обл, м.Луцьк, м.Олика Волинська обл.,) та передбачає елементи віртуальної реальності, а саме - інтерактивну карту.

Музеї

Експозиція Острозька іконописна майстерня

Цьогоріч у Державному історико-культурний заповіднику Острога оновлять експозицію іконописної колекції музею. Проєкт «Експозиція Острозька іконописна майстерня» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Деталі презентував Андрій Брижук, заступник директора з наукової робити КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острог».

На двічі більшій виставковій площі буде оновлено експозицію унікальних творів Острозької іконописної майстерні XVII-XVIII ст. Нетипові для іконопису зображення святих, які усміхаються можна буде не лише побачити, а й дослідити. Оновлена експозиція занурюватиме відвідувачів у процес створення ікони від етапу заготовки дошки, через роботу з матеріалами, знаряддями та ін., до фінального покриття лаком. У залі буде розміщено мікроскоп, що дозволить оглянути зразок іконопису з позиції дослідника. На виставці зроблять акценти на зображеннях предметів побуту на іконах, характерних для регіону, а поруч — представлять їх аналоги з археологічних знахідок. Аби краще зрозуміти зображене на іконі, у рамках проєкту, до кожної із робіт буде підготовлений короткий аналіз сюжетів.

null

“Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні”

Про проєкт розповідали керівник проєкту Анастасія Хеленюк, кандидат історичних наук, директор Музею Історії НаУОА та PR-менеджер проєкту Ольга Шляхова - кандидат філософських наук, старший науковий співробітник Музею історії НаУОА

Переосмислення ключової експозиції Музею історії НаУОА, присвяченої історії університету, буде втілене в життя завдяки переможному грантовому проєкту  від Міжнародного благодійного фонду відродження «Острозької академії». Проєкт “Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні”.  реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму.

В рамках проєкту планується повністю змінити локалізацію експозиції, а саме - перенести її з Центрального корпусу університету в Старомонастирський. Тут, у попередньо підготовлених кімнатах розміститься дві експозиції: у першій - буде висвітлено історію заснування й діяльності навчального закладу в XVI-XVII ст. та відтворено кабінет ректора академії Герасима Смотрицького; у другій - йтиметься про феномен відродження Острозької академії у 1994 році та про її 25 років нової історії. Передбачається, що новострворені експозиції будуть доповнені 3D моделями, мультимедійними елементами та аудіогідами двома мовами. Так, вони стануть інтерактивними, сучасними, доступними та ще більш цікавими  різним категоріям відвідувачів.

В жовтні, на завершальному етапі проєкту, команда планує організувати форум "Університетські музеї: виклики 21 століття". Тоді у колі фахівців та лідерів думок музейної сфери буде обговорено результати проєкту, тонкощі, специфіка та досвід реалізації такої ініціативи власне університетським музеєм.

Інклюзія

null
 

 

null

«Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1»

На презентації виступив Володимир Бондарчук, вчений секретар КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острог».

Впродовж 4,5 місяців проєкт «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1», який отримав підтримку Українського Культурного Фонду реалізовуватимуть Громадська спілка "Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору "Сучасний погляд" разом із партнерами КЗ «Державний історико-культурний заповідник міста Дубно» та «Державний історико-культурний заповідник міста Острога».

У межах проєкту адаптують веб-сайти двох музеїв у відповідності з найновішими рекомендаціями щодо веб доступності WCAG 2.1., що покликані забезпечити безбар’єрне користування web-контентом людям з інвалідністю (зір, слух, інтелектуальні комплексні порушення та синдром Дауна). Також буде адаптовано науковий ресурс установ для програм екранного доступу та відеоконтент за допомогою тифлокоментаря та дубляжу жестовою мовою.

Детальніше про проєкт за посиланням.

null
 

 

«Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині»

Деталі проєкту розкрив Андрій Малюський,  керівник ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст».

Сучасний стан десяти важливих архітектурних пам’яток історичної Волині  оцифрують у рамках проєкту «Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині», який цьогоріч отримав підтримку Українського культурного фонду.

Реалізовуватиме проєкт Громадська організація "Студія розвитку туристичного іміджу малих міст". У рамках проєкту буде створено інклюзивну виставку для втілення якої вперше застосують інноваційні цифрові методи. Заплановані друк 3D моделей оцифрованих пам'яток з етикетажем шрифтом Брайля, відео та аудіогід з тифлокоментарем і путівник виставкою шрифтом Брайля.

Заплановано оцифрування архітектурних пам’яток трьох областей: Рівненської, Волинської та Хмельницької. Зокрема, Тараканівського форту та Луцької Вежі в Дубному; Олицького, Корецького Клеванського та Новомалинського замків; Садиби Валевських в Гощі;  Круглої вежі в Острозі; Палацу Сангушків в Ізяславі ; Монастиря Різдва Богородиці в Новому Загореві.

null
 

 

null
 

 

null

 

Фото: https://drive.google.com/drive/folders/1X3jn42THQAwSnbnBvpdtEDX-1qdaGZjs

Трансляція: https://www.facebook.com/watch/live/?v=361913422185276&ref=watch_permalink


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews