На Рівненщині депутати хочуть врегулювати продаж необробленої деревини через електронні аукціони

11.08.2021 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Питання розглянули на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села( голова комісії Віктор Щербачук), участь в якій взяв голова обласної ради Сергій Кондрачук.

Зокрема, Юрій Кузнюк, зазначив, що останнім часом до Рівненської обласної ради почали надходити звернення від місцевих лісогосподарських, деревообробних підприємств, а також органів місцевого самоврядування стосовно недосконалості діючої системи продажу необробленої деревини на електронних аукціонах.

У зверненнях, зокрема, йдеться про те, що після запровадження продажу необробленої деревини, виключно на електронних аукціонах, малі та середні підприємства деревообробної галузі змушені працювати в умовах гострого дефіциту сировини, що стримує розвиток виробництва, призводить до втрати ринків збуту, скорочення персоналу та у комплексі створює низку негативних наслідків.

Це пов’язано з небувалим стрибком цін, який трапився не внаслідок здорової конкуренції, а внаслідок штучного завищення ціни.

Так, чимало деревообробних підприємств змушені зупиняти виробництво у зв'язку з такими ціновими коливаннями.

Тож з метою якнайшвидшого врегулювання ситуації, що складається у цій галузі  Юрій Кузнюк просить у депутатів підтримати проєкт рішення та звернутися до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Державного агентства лісових ресурсів України щодо врегулювання питання продажу необробленої деревини через електронні аукціони.

«Реформування ринку деревини повинне поліпшувати роботу лісопромислового комплексу, а не руйнувати його. Звертаємося з проханням якнайшвидше прийняти Закон України «Про ринок деревини», який сприятиме комплексному розвитку деревообробної галузі, у першу чергу на місцевому рівні.

Також, просимо розробити та ухвалити рішення щодо запровадження чіткої та прозорої процедури проведення електронних аукціонів на місцевому рівні за квотами не менше 30-ти відсотків від загальної кількості деревини, що заготовляється державними лісогосподарськими підприємствами для місцевих переробників, та передбачити систему контролю переробки лісодеревини на місцях», - йдеться у документі.

Це питання депутати погодили одноголосно та рекомендували голові обласної ради винести його на розгляд чергової сесії, яка відбудеться 19 серпня.

Прес-служба Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews