Рівненська «Батьківщина» просить президента захистити громади

16.08.2021 16:11   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Голова фракції «Батьківщина» у Рівненській обласній раді Микола Кучерук ініціював звернення обласних депутатів до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо недофінансування освітніх, медичних закладів та закладів культури об’єднаних територіальних громад.
 
Зокрема, у зверненні йдеться про ситуацію, яка склалася у багатьох громадах із катастрофічною нестачею коштів на функціонування освітянських, культурних та медичних установ, закладів та підприємств. Через адмінподіл 2020 року утворилися територіальні громади з різними фінансовими можливостями. Наразі не всі з них мають кошти для належного утримання навчальних, медичних закладів, а також закладів культури.
 
Для прикладу, згідно діючого формульного розрахунку освітньої субвенції, освітянам Сарненської територіальної громади до кінця цього року не вистачає 36 мільйонів гривень на заробітну плату. У зв’язку з такою ситуацією окремі органи місцевого самоврядування змушені були приймати неправомірні рішення, зокрема: зменшувати надбавки за престижність педагогічної праці до мінімальних показників 5-10%, не виплачувати щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 5% від посадового окладу; не проводити заміни тимчасово відсутніх учителів, не виплачувати своєчасно заробітну плату; педагогічних працівників змушували до вимушених канікул. Також, через низькі тарифи на медичні послуги, встановлені НСЗУ, багато лікарень не мають можливості покрити всі видатки на лікування хворих.
 
Враховуючи усе викладене вище, голова фракції «Батьківщина» у Рівненській обласній раді пропонує колегам-депутатам звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра з вимогами збільшити дотації та субвенції для тих громад, які не можуть утримувати заклади соціальної інфраструктури та внести зміни до формули розрахунку розподілу освітньої субвенції, збільшити фінансову підтримку медичних установ, закладів та підприємств, фінансову підтримку галузі культури.
А також вжити усіх заходів для припинення закриття шкіл у сільській місцевості під прикриттям «оптимізації».
 
Проєкт рішення розглядатиметься на найближчому засіданні сесії обласної ради у четвер, 19 серпня 2021 року.
null
Фото з мережі Інтернет

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews