На Рівненщині відзначили 460-ліття Пересопницького Євангелія

31.08.2021 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
 

З нагоди 460-ї річниці від часу завершення написання Пересопницького Євангелія на Рівненщині відбулися урочисті заходи.

Так, упродовж трьох днів в однойменному селі на території Культурно-археологічного центру «Пересопниця» тривав фестиваль "Від Князівської столиці до Пересопницького Євангелія".

Насичена та різноманітна програма фестивалю передбачала пішохідні екскурсії, уроки стінопису, історичні реконструкції, лицарські турніри, історичні та релігієзнавчі дискусійні панелі, сплави на катамаранах, музичні дійства тощо.

Заходи фестивалю мали змогу відвідати любителі історії, археології, української культури, давнини і побуту.

Пересопницьке Євангеліє - це перший переклад Святого Письма тогочасною українською мовою. Тоді творці Євангелії виявили патріотизм до Батьківщини. Створили книгу рідною мовою, коли національна свідомість українців лише починала відроджуватися. Рукописи складають 960 сторінок тексту, виконаних на тонких пергаментних листках. Написано книгу крупним урочистим шрифтом і, як кажуть дослідники, без жодної помилки. А ще Пересопницьке Євангеліє - символ державності. Бо саме на цій книзі президенти присягають на вірність українському народу.

Нагадаємо, з 1991 року стало традицією під час присяги Президента на вірність народові України поряд з Конституцією України та Актом проголошення незалежності України класти Пересопницьке Євангеліє як духовну святиню.

Прес-служба РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews