Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Рівненський психіатр пояснив агресію підлітків

10.09.2021 21:22   Джерело: suspilne.media/
Автор : Новини Рівненщини

Підліткова агресія: чому виникає та як запобігти – пояснюють рівненські фахівці.

Про це дізнавалися журналісти https://suspilne.media/ 

null
 

Розпізнати перші прояви агресивної поведінки у дітей можна за тим, як вони реагують, наприклад, на прохання батьків: уникають спілкування, роблять злі вчинки, б'ють домашню тварину. Про це Суспільному розповів психіатр Василь Галябар. Таку поведінку психологиня й травмотерапевтка Катерина Габрієль вважає результатом різних невдач, коли дитина не може зрозуміти, чому з нею так відбувається.

У Рівному 15-річний хлопець на вулиці завдав перехожій чотири удари ножем в спину. У поліції однією із версій цього вчинку назвали вплив на підлітка комп'ютерних ігор або фільмів зі сценами жорстокості. Сам він від спілкування зі слідчим відмовився, – пояснювали у пресслужбі. Хлопця посадили під домашній арешт із електронним браслетом, йому може загрожувати від трьох до семи років тюрми. Його брат-близнюк у цій справі є свідком.

В етері Українського радіо Рівне Суспільне розпитало спеціалістів, чому у дітей може виникати така агресія, як це попередити та що робити, коли такі прояви є.

Як впливають на дітей фільми та ігри

Взаємозв’язок між агресивністю і переглядом фільмів і відеоігор є. Так вважає травмотерапевтка Катерина Габрієль. Але наголошує, що це може бути лише один із чинників.

"Коли є багато тривоги, багато злості, то щось хочеться з цим зробити, одразу знайти винного і ткнути пальцем. Але доки йде слідство і не проведена судова психолого-психіатрична експертиза, не можна говорити, що напад з ножем на жінку зумовили виключно відеоігри чи заборонені фільми. Бо одним із найвагоміших чинників агресії в підлітків є те, що вони самі могли піддаватися насильству або бути його свідками в реальному житті", – зазначає Катерина Габрієль.

Психіатр Василь Галябар додає: якщо щодня грати в ігри чи дивитися фільми зі сценами насильства та жорстокості, то це буде мати певний вплив.

"Але звинувачувати комп’ютер – це останній варіант. Як на мене, це сталося через незрілість соціальної поведінки, бо в 15 років, теоретично, людина вже повинна мати межу допустимості. В цьому випадку ця межа була перейдена і експертиза вже розкаже, чому так сталося. Підштовхнути до цього могли буйність уяви, хизування, показати, що "не слабо". І в цьому випадку скоріше, як на моє враження, хлопцям було цікаво. Їх же ніхто не провокував на такі дії, "ніхто ж не забирав морозиво", – зазначає фахівець.

Агресії потрібна "соціальна вакцина"

"Агресія – це чудова штука, яка допомагає здолати щось. Але вона, як вогнепальна зброя – при неправильному використанні у невмілих руках робить біду", – каже психіатр Василь Галябар.

Спеціаліст також зауважує, що агресія в людини – від народження, а от, наприклад, співчуття – це уже соціальна навичка.

"І залежно від того, чи прищеплена ця соціальна навичка, чи ні – відповідна і поведінка, і не тільки в підлітковому віці. Це питання особистісного сприйняття: "що мені можна, а що ні". Це формується не за день, не за місяць, а протягом життя", – пояснює Василь Галябар.

За агресією, на думку психологині та травмотерапевтки Катерини Габрієль, завжди криється багато болю. Таку поведінку підлітків вона вважає результатом різних невдач, коли дитина не може зрозуміти, чому з нею так відбувається.

"Тут важливо дорослим розуміти, що це не добре й не погано. А дитині слід пояснити приблизно так: "Класно, коли в тебе все добре, але й те, коли ти на щось злишся – теж нормально, тільки бити через це когось не варто, давай спробуємо поговорити. І коли ми це проговорюємо, розбираємо ситуацію – то й агресія відступає. З цим можна справлятися, але це справді складно", – зауважує Катерина Габрієль.

Піком агресивної поведінки в підлітків психологиня вважає вік 12-13 років. Це саме той період, коли в них особливо загострена потреба визнання, належність до певної групи, бажання бути як інші.

Щоб не накопичити до "атомного вибуху"

Розпізнати перші прояви агресивної поведінки, за словами Василя Галябара, можна за тим, як дитина реагує, наприклад, на прохання батьків: не хоче говорити або взагалі уникає спілкування, або робить злі вчинки, скажімо, б'є домашню тварину.

"З врахуванням інтересів дитини можна знайти мільйон засобів, як потратити свою агресію. Найпростіший з них – залучити дитину до командних ігор чи занять бойовими мистецтвами, де дитина може фізично стомитися, відчути свою успішність, зрозуміти, що це працює і мати від того приємні враження", – пояснив психолог.

Василь Галябар радить дорослим приймати свою дитину такою, як вона є і, незалежно від віку, "поважати її, обіймати і дружити".

"І що б не сталося, підлітки мають відчувати, що саме до своїх батьків можуть прийти з будь-якими проблемами. А батьки не повинні почуватися винними за те, що їхня дитина щось робить не так. Потрібно разом обговорити ситуацію і знайти вихід, при потребі відвідати фахівців чи навіть пройти спеціальні тренінги. Хорошими батьками, які і поганими дітьми, не стають одразу", – додав спеціаліст.

Джерело:https://suspilne.media/ 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: suspilne.media/