Рівненські ФОПи повинні вести облік доходів та витрат: як це правильно робити

07.10.2021 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Фахівці ГУ ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що з 1 січня 2021 року ФОП на загальній системі оподаткування, а також ФОП, які проводять незалежну професійну діяльність, як і раніше, зобов’язані вести облік доходів і витрат.

Зауважимо, що такий облік можна здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету, при цьому, замість Книги обліку вводиться так звана типова форма обліку. Відповідні норми були прописані в Податковому кодексі України (далі – ПКУ).

Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України №261 від 13.05.2021 року «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» (далі – наказ № 261) затверджено:

- типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність;

- Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У ст.177 та ст.178 ПКУ перераховано обов’язкові відомості, які мають бути відображені у типовій формі.

З 16 липня 2021 року діє Наказ №261, опублікований в "Офіційному віснику України" №54 від 16.07.2021 року, щодо нової форми обліку та Порядку її ведення. Отже, з 16 липня "стара" форма та порядок її ведення, вже скасовані.

Реалізацію окремих положень Кодексу для фізичних осіб–підприємців у частині включення до витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі також забезпечено Наказом № 261(зокрема, введено додаток до типової форми).

Поряд з цим, норми наказу не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб–підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, крім виконання вимог Кодексу.

Відповідно до норм чинного законодавства облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету.

При цьому, у випадку коли ФОПом прийнято рішення вести облік за типовою формою на паперових носіях у ПКУ відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

Проте, у випадку ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews