Від боротьби з олігархами в «антиолігархічному» законі залишилась тільки назва, – «УДАР Віталія Кличка»

08.10.2021 12:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Вже п’ятий місяць триває просування скандального законопроекту №5600. Свого часу влада гучно назвала законопроєкт «антиолігархічним» та під приводом справедливого оподаткування приватних монополій і великих фінансово-промислових груп намагалася суттєво посилити фіскальний тиск на малий і середній бізнес та простих громадян України.

«Цей законопроєкт проти того, щоб українці ставали заможнішими, - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук. - Він не надає жодної шкод олігархам. Я би сказав, він надає їм преференції».

Партія “УДАР Віталія Кличка” від самого початку презентації урядового законопроекту виступила з різкою критикою його положень, які могли б призвести до знищення середнього класу в Україні. У результаті боротьби та тиску на владу вдалося домогтися, що з тексту законопроєкту до другого читання зникли деякі скандальні норми, що посилювали фіскальний тиск на дрібний та середній бізнес.

Зокрема, була прибрана норма про оподаткування ПДВ продажу житла, що могло б призвести до його здорожчання для українців щонайменше на 20%. Вдалося зняти норму, яка б призвела до необхідності сплати ПДФО селянами, які торгують своє городиною, вирощеної на власних ділянках 0,5 га. Але монобільшість хоче зобов'язати селян сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат.

Також вдалося виключили норму, яка б дозволяла податковій фактично блокувати роботу підприємства, якби була надіслана лише підозра про порушення у сплаті податків. Проте до другого читання в «антиолігархічному» законопроекті 5600 зафіксований новий принцип сплати рентної плати за руду, що з огляду на її актуальні ціни на світових біржа призведе до зменшення надходжень до держбюджету з бізнесу, яким володіють олігархи.

Тобто нівельована початкова новела законопроєкту, яка передбачала збільшення надходжень рентних платежів. Таким чином, від боротьби з олігархами в “антиолігархічному” законі залишилась тільки назва. Наприклад, за ціни руди у 90 доларів за тонну надходження від ренти складуть 3,8 млрд грн, 80 доларів — 3,2 млрд грн, 70 доларів — 2,6 млрд грн. При цьому, відповідно до чинних норм Податкового кодексу, навіть у разі падіння світових цін на руду надходження до бюджету у будь-якому разі складатимуть 5,7 млрд грн.

До другого читання залишилась вимога мінімального податкового зобов'язання для фермерів. Це призведе до того, що незважаючи на врожай та можливі збитки, фермери змушені будуть платити державі фіксовані розміри податкових платежів.

Експерти «УДАРу Віталія Кличка» наполягають на тому, що зростання економіки досягається в інший спосіб. Посилення фіскального тиску та збільшення бази оподаткування у жодному разі не призведе до збільшення ВВП країни. Влада має зосередитися на заходах стимулювання.

Зокрема, в економічній програмі партії наголошується на таких важливих кроках, що можуть посилити динаміку зростання економіки країни:

○ встановлення рівних податкових правил для всіх, без пільг для великого бізнесу. Адміністрування податків та підприємницької діяльності загалом має бути прозорим та зрозумілим;

○ вдосконалення антимонопольного законодавства та налагодження ефективної роботи АМКУ, без врахування «особливих інтересів великого бізнесу»;

○ завершення судової реформи та встановлення однакових справедливих правил для всіх;

○ чітке дотримання своїх зобов’язань перед іноземними інвесторами.

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews