«Одним лише Меморандумом тарифи не втримати», - лідер «УДАРу» Рівненщини Валентин Демчук

14.10.2021 11:05   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

12 жовтня Рівненський міськвиконком на своєму засіданні затвердив нові тарифи на опалення для всіх категорій споживачів.

  • Тариф для населення підприємству «Рівнетеплоенерго», яке забезпечує теплом не менше 80% споживачів міста, підвищили у півтора рази (з 1795,53 грн. до 2725 грн (з ПДВ)
  • для бюджетних установ — з 1660,25 грн до 5173 грн/Гкал (у 3 рази);
  • для інших споживачів — з 1766,35 грн до 4704 грн/Гкал (у 2,6 рази);
  • для релігійних установ — з 1776,23 грн до 4583 грн/Гкал (у 2,5 рази).

«Нагадаю, у вересні був підписаний меморандум між урядом та представниками місцевої влади про не підвищення тарифів на опалення та гарячу воду. Втім, партія «УДАР Віталія Кличка» констатувала, що в нинішніх умовах одним лише меморандумом тарифи не втримати. Ринкова ціна газу сьогодні сягає 30 тис. грн за тисячу кубометрів», - зазначає голова «УДАРу» на Рівненщині Валентин Демчук.

За його оцінкою, місцева влада просто не має фінансових ресурсів, щоб перекрити кількаразову різницю у тарифах на газ. Вже зараз багато мерів оголосили, що змушені підвищити тарифи мінімум на 30%, а міські ради вже затвердили рішення щодо підвищення вартості тарифів.

Так, у Рівному вартість тепла і гарячої води в новому опалювальному сезоні може зрости на майже на 50%.

Втім, згідно Меморандуму, місто Рівне мало шанс отримати в якості компенсації до місцевого бюджету додатково 4% податку на доходи фізичних осіб та державні субвенції. «Прикрість для Рівного полягає в тому, що мер, на моє переконання, не вважав за потрібне ретельно і заздалегідь готуватися до опалювального сезону, захистити свою громаду та забезпечити фінансові компенсатори для збереження тарифів на попередньому рівні, - вважає лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук. - А виконком поспіхом прийняв рішення про підняття тарифу – у розпал дискусій».

Наприклад, для того, щоб утримати тарифи, голова АМУ В.Кличко ще 8 вересня звернувся до уряду з умовами, які мають лягти в основу майбутнього документа. Серед ключових:

  • погашення 37-мільярдної різниці в тарифах (що обіцяла влада ще торік і не виконала) за 2016-2020 роки;
  • фіксована ціна на газ не тільки для населення, а й для бюджетних установ на рівні не вище 11,2 тис. грн за тисячу кубометрів;
  • додаткові 5% податку на доходи фізичних осіб (11 млрд грн) спрямувати до місцевих бюджетів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews