У громад мають залишитися бюджети розвитку, – «УДАР Віталія Кличка» про зміни до Бюджетного кодексу

08.11.2021 16:02   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

15 вересня Уряд разом із проєктом Держбюджету на 2022 рік (№ 6000) подав зміни до Бюджетного кодексу (№ 6062). Як урядові зміни вплинуть на життєдіяльність органів місцевого самоврядування?

На думку партії УДАР, запропоновані законопроєктом зміни розбалансують місцеві бюджети та негативно відобразяться на сталому розвитку громад, а також знецінять здобутки децентралізації.

«Законопроєкт передбачає перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Фактично, доходи розвитку громад будуть спрямовані на поточні витрати – фонд заробітної плати, утримання тощо», - пояснює Валентин Демчук, лідер Рівненського «УДАРу». Фахівці звертають увагу на те, що закон дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції. А це позбавить місцеву владу накопичувати ці кошти.

Також урядовий законопроєкт значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. До прикладу, посадовці зможуть через суд зупиняти рішення місцевих рад про бюджет. 20 жовтня 2021 року Верховна Рада України прийняла рішення зняти з розгляду урядовий Законопроект №6062, але він залишається у парламенті та може бути розглянутий при затвердженні Державного бюджету на 2022 рік.

Громади повинні мати можливість самостійно планувати та реалізовувати заходи, спрямовані на власний розвиток, - наполягають в «УДАРі». «Мається на увазі можливість громад планувати і реалізовувати місцеві програми розвитку без оглядки на центр», - пояснює Михайло Нікітюк, голова Рівненського районного осередку «УДАРу».

Мінфін та Верховна Рада мають дослухатися до позиції органів місцевого самоврядування та залишити недоторканними бюджети розвитку територіальних громад, а також відмовитися від інструментів, які дають можливість зупиняти рішення органів місцевого самоврядування щодо їх бюджетів. Питання залишення залишків освітньої субвенції у бюджетах територіальних громад та сертифікації внутрішнього аудиту будуть обговорені додатково у Комітеті з питань бюджету.

В «УДАРі» переконані, що посилення спроможності органів місцевого самоврядування почало давати свої плоди. Громади отримали у власне розпорядження кошти на розвиток, які раніше доводилося вимолювати у Мінфіну, і мають можливість вкладати їх в енергоефективні заходи, інфраструктуру, медицину та спорт.

У місцевих громадах знають, на що спрямовувати кошти з бюджету розвитку, тому бюджети розвитку громад – це крок до побудови сильних громад і сприяння виникненню заможних громадян.  Саме сильні громади формують фундамент сильної держави. Від спроможності громад залежить добробут та перспективи українських громадян.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews