Близько 20 законопроектів отримали висновок антикорупційного комітету Верховної Ради

12.11.2021 11:19   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Позитивні висновки комітету отримали більшість законопроектів з порядку денного. Зокрема, і важливий у сфері містобудування проект закону №5655. До обговорення долучились і представники профільного комітету ВР.

Про це повідомив народний депутат України (округ 153, Рівненщина), голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов:

«Близько 20 законопроектів отримали висновок антикорупційного комітету Верховної Ради.
Засідання в онлайні - складна, але вимушена у ковідних умовах процедура. Чому складна? Неідеальний зв‘язок в учасників дискусії змушує перепитувати і по декілька разів зупинятися на розгляді того чи іншого зауваження, а це відбирає багато часу. Дискусія у таких умовах майже не можлива. А зазвичай у дискусії ми знаходимо істину і найбільш оптимальне рішення.
Але сьогодні вдалося плідно попрацювати.
 
Позитивні висновки комітету отримали більшість законопроектів з порядку денного. Зокрема, і важливий у сфері містобудування проект закону №5655. До обговорення долучились і представники профільного комітету ВР. Аби надалі не отримувати незаконних самовільних будівництв, а організатори таких дій несли чітку відповідальність, необхідно ухвалення цього законопроекту.
 
Цифровізація процесу отримання дозволів на будівництво позитивно вплине на ліквідацію корупційної складової. Як стверджують автори, якщо з документами все в порядку, система автоматично реєструє дозвіл. Водночас, у членів нашого комітету виникла низка зауважень щодо визначення формулювання «істотне порушення», строку накладання арешту на незаконне будівництво, а також впливу арешту на потенційні аварійні наслідки будівництва.
 
Автори законопроекту конструктивно поставилися до зауважень. У підсумку домовились, що вони будуть оформлені у поправки від членів антикорупційного комітету і подані до другого читання.
Документ рекомендували Верховній Раді до першого читання.
 
Натомість, законопроект №5669 отримав негативний висновок нашого комітету. З першого погляду, гарна ініціатива щодо підтримки громадських об‘єднань фізкультурно-спортивної спрямованості.
Але при детальному розгляді виявили дуже небезпечну корупційну норму: вона
надає право не лише ГО, а й підприємствам використовувати земельні ділянки державної і комунальної форми власності навіть у рекреаційній зоні!
 
Тому одноголосно ухвалено, що документ не відповідає вимогам антикорупційного законодавства».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews