Антикризовий штаб, робота АЕС та додаткове вугілля, – «УДАР Віталія Кличка» запропонував заходи, щоб уникнути енергетичної кризи у країні

16.11.2021 17:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


Україна, цілком імовірно, наближається до енергетичної кризи, яка може проявитися не лише у вигляді планових, «віялових» відключень електроенергії, але й у вигляді неконтрольованого виключення окремих складових об’єднаної енергетичної системи.

Так лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук прокоментував ситуацію щодо недостатніх запасів вугілля на ТЕС/ТЕЦ та критичних обсягів газу в ПСГ.  Разом із цим, неможливість забезпечити постійну безперебійну роботу 14 з 15 атомних енергоблоків створює суттєві ризики для безпроблемного проходження Україною опалювального сезону.

null
 

Наслідком відключення (так званого блекауту) у глобальній перспективі може стати зрив запланованої урядом на 2023 рік синхронізації українських електромереж із європейськими (приєднання до ENTSO-E) Неминучим буде і порушення українською стороною чинних контрактів з експорту електроенергії, зокрема з країнами ЄС.

Ознаками реальності сценарію енергетичної кризи експерти «УДАР Віталія Кличка називають такі фактори:

  • Зараз в Україні критично малі запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ. Станом 10 листопада 2021 року на складах ТЕС і ТЕЦ знаходиться 447,9 тис. тонн вугілля. Це на 310,4 тис. тонн нижче гарантованих запасів – технічно необхідного мінімуму згідно з Прогнозним енергетичним балансом та на 2 млн тонн нижче планованих запасів, затверджених Міненерго. Лише за добу запас вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ зменшився на 13,8 тис тонн.
  • На 15 ТЕС експлуатуються 26 з загальної кількості 88 енергоблоків сумарною потужністю близько 4,1 тис. МВт. 62 енергоблока на українських ТЕС не працюють і 25 з них – внаслідок відсутності палива.
  • Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада. Йдеться про вугілля марки А (антрацит) і Т (худий). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), «Донбасенерго» (Слов'янська ТЕС) та «Технова» (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

За інформацією учасників ринку, заборона не поширюється на коксівне вугілля, а стосується тільки вугілля, яке використовується для потреб енергетики. Як відомо, близько 60% кам'яного вугілля і антрациту Україна імпортує.  Крім того, Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

  • На 4 АЕС експлуатуються сумарно 11 з загальної кількості 15 енергоблоків потужністю близько 9,9 тис. МВт. 4 енергоблоки знаходяться на плановому ремонті.

«Ситуацію в електроенергетиці України вважаємо критичною. Прикро, що ми досі на маємо розуміння планів влади. Як влада запобігатиме повномасштабній кризі?» - коментує Валентин Демчук.

  • Зауважимо, що на ринку електричної енергії продовжує зберігатися ситуація перехресної заборгованості. 33,2 млрд гривень – борги «Укренерго» перед ГарПок. 27,6 млрд гривень – борги ГарПок перед «зеленими». 4,1 млрд боргів ГарПок перед АЕС/ГЕС. 11,2 млрд гривень борги «Укренерго» за балансування. Зрештою, 2 млрд гривень – борги перед шахтарями.

Для того, щоб пройти опалювальний сезон без масових відключень електроенергії, необхідно було заздалегідь впроваджувати антикризові заходи. В «УДАРі» наполягають, що потрібно:

- Скликати і перевести у формат постійної роботи державний антикризовий енергетичний штаб, залучивши до його роботи голів найбільших міст України;

- Розробити оновлений графік роботи АЕС з метою забезпечити максимальну потужність атомної генерації – мають працювати 14 блоків із 15. Всі не критичні ремонти перенести на весну 2022 року.

- Домовитися про постачання додаткових 2 млн тонн імпортного вугілля. По одному мільйону для «Центренерго» та ДПЕК. Можливими постачальниками експерти називають  Польщу, США, ПАР, Колумбію.

- Дозволити використовувати газ як резервний вид палива в обсязі 1,2-1,5 млрд кубів. НКРЕ затвердив відповідний порядок.

В довгостроковій перспективі необхідно максимізувати зусилля зі збільшення видобутку природного газу на українських родовищах, в тому числі, на приватних із залученням іноземних компаній, які володіють передовими технологіями видобутку. Тим часом, держава повинна сприяти компаніям, які прагнуть інвестувати в сучасні технології видобутку.

У попередні роки нестачу вугілля на ТЕС компенсували газом, але цього сезону це буде вкрай дорогим задоволенням, - коментують в «УДАРі». Логічно, що газ в опалювальний сезон повинен використовуватися максимально ощадливо. Для цього потрібна налагоджена комунікація посадових осіб органів місцевого самоврядування з представниками своїх громад, очільниками комунальних підприємств.

Незалежно від складнощів, з якими стикнеться Україна цього опалювального сезону, уряд має продовжувати вживати заходи для посилення енергетичної незалежності України. Передусім такими заходами є інвестиції у видобуток власного газу, розвиток альтернативних джерел енергії та завершення приєднання до європейської енергетичної системи ENTSO-E.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews