Громади Рівненщини ознайомилися із змінами в законодавстві про культуру

27.01.2022 14:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Нещодавно для фахівців рівненських громад команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Рівненській області  організувала інформаційну сесію. На заході розглядалися зміни в чинному законодавстві про культуру та аналізувався алгоритм створення центрів культурних послуг.

З представниками громад працювала Людмила Чабак, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області.

«Ми проводимо низку заходів для громад Рівненщини. Сьогодні працюємо у форматі інформаційної сесії та обговорюємо актуальну тему щодо змін у законодавстві про культуру, яких чимало. Громади зможуть ознайомитися з кращими практиками з організації надання послуг у цій галузі», – зазначив Руслан Сивий, керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області.

Експертка розповіла про основні зміни в законодавстві щодо базової мережі закладів культури, яку доповнено закладами освіти сфери культури – мистецькими школами, ліцеями, коледжами та закладами вищої мистецької освіти.

Людмила Чабак детально проаналізувала визначення культурної послуги та базового набору культурних послуг. Також громади дізналися про мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами, включаючи алгоритм формування базової мережі закладів культури та створення Центрів надання культурних послуг.

Так, територіальні громади до 20 березня 2022 року повинні подати в обласні державні адміністрацію інформацію про перелік закладів базової мережі місцевого рівня. Відповідно часу на створення нової мереж залишилося дуже мало, тому громадам слід оперативно проаналізувати свої заклади культури.

«Сьогодні ми говоримо про новели в законодавстві про культуру. Ще далеко не всі нормативно-правові акти офіційно затверджені, але ми проаналізуємо їхні проєкти. Попереду на громади чекає чимало роботи саме в організації центрів культурних послуг, тому вони мають бути добре обізнані із законодавством», – підкреслила Людмила Чабак.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Автор: Сергій Волохатий


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews