Українські атомні станції готові до безпечної роботи під час особливого періоду

04.02.2022 18:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
У коментарі агентству УНІАН керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що у разі запровадження особливого періоду, Енергоатом буде діяти відповідно до спеціального протоколу, у якому прописані заходи для експлуатації атомних станцій у цей період.

Зокрема, він сказав:

«За протоколом, станції не працюватимуть, якщо, наприклад, зверху полетять бомби. У такому разі станцію зупиняють, вона розвантажується до припинення загрози.  

На випадок відключення зовнішнього електроживлення на АЕС, за допомогою потужних дизель-генераторів починає працювати система автономного електроживлення. Українські атомні станції готові до такого режиму роботи: запас дизельного палива, що є на АЕС, значно перевищує встановлені нормативи.

Крім того, українські енергоблоки готові навіть до падіння літака з неба, адже оболонка і корпус реактора передбачають відповідні ризики.

Не завадить безпечній роботі АЕС і ймовірна відсутність інтернету чи телефонного зв'язку. Атомні електростанції стабільно працюватимуть, як це було й у доінтернетні часи. У разі відсутності зв'язку АЕС також спокійно функціонуватимуть в автономному режимі, адже на станціях передбачені і діють необхідні внутрішні засоби зв'язку.

Щодо запасів ядерного палива на українських АЕС, то ще в 2014 році спеціальна місія з безпеки уряду США розробила низку рекомендацій в атомній сфері у разі військового нападу.

Однією з ключових рекомендацій було – забезпечити станції ядерним паливом на два роки завантаження у разі припинення постачання палива з РФ. Цю рекомендацію ми виконали.

У різні роки в Енергоатомі траплялись ситуації, коли працювали «просто з коліс»: привозили пальне та одразу завантажували. Зараз у нас наявні запаси палива більше ніж на два роки роботи. Це з урахуванням того палива, яке вже завантажене в реактори.

Усі наявні реактори, що сьогодні працюють на російському паливі, ми можемо перевести на паливо Westinghouse за два роки. Ми могли б і швидше, але нашому американському партнеру для цього потрібно наростити свої потужності.

Ще один крок до безпечної роботи АЕС та енергонезалежності України – запуск стратегічного об'єкту – Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильскій зоні.»

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews