Скасувати ПДВ на продукти харчування, – «УДАР Віталія Кличка» запропонував заходи зі зниження цін

08.02.2022 20:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


У 2021 році в Україні суттєво зросли ціни на продукти харчування, у тому числі – соціально значущі: найбільше подорожчали цукор – на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та соняшникова олія — на майже 90%. Загалом продукти харчування в Україні за минулий рік у середньому подорожчали на 20%.

Про це говорять експерти, акцентуючи, що, зокрема, ціни на куряче філе, яловичину та свинину у вересні 2021 року у порівнянні з груднем попереднього року зросли на 25,5%, 18,8% та 7,4% відповідно. Зросли в ціні молоко і яйця. Хліб зріс у вартості на 17%.

4 лютого 2022 року у Києві в приміщенні МВЦ відбувся XXV з’їзд політичної партії «УДАР Віталія Кличка». На з’їзді було презентовано економічний план дій «Захист. Безпека. Розвиток».

«Ми пропонуємо запровадити нульову ставку ПДВ на соціальні продукти харчування, на житлово-комунальні послуги та енергопостачання для населення», - пояснив лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Це дозволить реально знизити ціни до 20% на продукти харчування та житлово-комунальні послуги».

ПДВ вже давно перетворився з важливого джерела наповнення бюджету на джерело багатомільярдної корупції. Про це відверто заявляють в «УДАРі».

Можливість у ручному режимі повертати чи не повертати ПДВ по суті перетворює посадових осіб фіскальних органів на людей, від яких залежить безперебійна робота підприємств з мільярдними оборотами.

Через податкові «скрутки» держава регулярно втрачає до 60 млрд грн на рік. Через шахрайство з ПДВ довіру до цього податку значно підірвано, а сам порядок сплати податку чимало експертів називають згубним для бізнесу через необхідність сплачувати його до отримання доходу.

Практика нульової ставки для певних товарів існує в багатьох країнах Європи. Наприклад, в Польщі вже знизили ставку ПДВ на продукти харчування до 0%. Більше того, нульову ставку ПДВ на всі продукти харчування планують запровадити у всіх країнах Європейського Союзу одночасно, орієнтовно з другого півріччя 2022 року. Можливість застосування знижених ставок ПДВ до харчових продуктів кінцевого споживання також передбачена законодавством ЄС, зокрема директивою №2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість.

Окрім того, доцільно скасувати ПДВ на всі продукти, вироблені в Україні. Заміна податку з обігу (ПДВ) на податок з продажу, що стягується в момент сплати за товари чи послуги, значно спростить життя українському бізнесу.

Скасуванням ПДВ на продукти харчування влада продемонструє, що реально бореться з корупцією, а не наживається на ній, - заявляють в «УДАРі».

Сьогодні добробут громадян та їхня захищеність від економічних негараздів є ключовим завданням для української влади. Йдеться не лише про безпеку, але й про виживання Української держави.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews