На Рівненщині вимушеним пересленцям допомагають не лише гуманітаркою

01.04.2022 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Знаходячи прихисток на Рівненщині, вимушені переселенці мають змогу не тільки отримати всебічну гуманітарну підтримку, а й згуртуватися навколо народної творчості та української культури.

До нашої автентичної спадщини переселенці долучаються, беручи участь у дійствах ініціативи «Всі вкупочці!», які втілюються у межах проєкту «Етноосвіта».

Проєкт втілюють КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР спільно з Рівненським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та Рівненським обласним молодіжним пластовим вишкільним центром. Як розповідає керівник Центру народної творчості Ірина Баковецька, майстер-класи, навчання, вишколи ініціативи «Всі вкупочці»» дають змогу вимушеним переселенцям дізнатися багато нового та усвідомити, що українська культура – цікава, сучасна і дуже глибока.

- Люди, які приїздять до нас з регіонів, де відбувалися чи відбуваються активні бойові дії, прагнуть якогось дозвілля – принаймні для того, щоб відволіктися, позбавитися гірких думок. Тому залучаємо їх до заходів та гуртуємо навколо нашої культури. Це і лагідна українізація, і дозвілля, й освіта. Учасники заходів отримують знання, які згодом зможуть застосувати, - розповідає Ірина Баковецька.

Нещодавно КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» запросив гостей на майстер-клас від знаних у регіоні фольклористів. Його учасники співали давні пісні, танцювали українські народні танці. Учасники дійства не просто відволіклися від суворої буденності, а й об’єдналися завдяки тим емоціям, які дарує творчість.

А вчора у закладі відбувся майстер-клас з писанкарства від відомої майстрині-писанкарки Вікторії Степанюк. 

Побував вчора у Центрі народної творчості і голова обласної ради Сергій Кондрачук разом з колегою-депутатом Аллою Черній. До речі, за ініціативи Алли Черній в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти мають намір уже найближчим часом започаткувати курси української мови для вимушених переселенців.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews