Рівненський психоневрологіний інтернат не лише працює, а й допомагає ЗСУ

16.06.2022 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Рівненський психоневрологічний інтернат – один із шести комунальних закладів обласної ради, де не лише здійснюють цілодобовий догляд за людьми з розладами психіки, а й виконують важливу суспільну функцію: у час війни забезпечують продовольчу безпеку і своїх пацієнтів, і тих, хто нас захищає в лавах ЗСУ.

Саме цей інтернат став сьомим закладом в низці робочих поїздок керівництва Рівненської обласної ради. Нагадаємо, що упродовж двох тижнів заступники голови ради Сергій Свисталюк та Олексій Бучинський разом з колегами-депутатами побували в різних закладах соціальної сфери Рівненщини. Передусім, ознайомилися з умовами, в яких перебувають підопічні (а це люди похилого віку, люди, які потребують постійного догляду, люди з розладами психіки різного ступеню). А також вивчали роботу підсобних господарств та харчоблоків, які діють на базі більшості з відвіданих закладів.

У Рівненському психоневрологічному інтернаті – одне із найбільших таких господарств. У постійному обробітку  - понад 20 га землі. Тут мають власне пасовище, на 8 га висаджують овочі та зелень, мають 2 га саду.

Також тримають ВРХ та кілька десятків свиней. В теплий сезон корови харчуються виключно на пасовищі і повністю забезпечують потреби закладу в молоці.

- Ми залучаємо наших підопічних до роботи по господарству. Адже 2 години трудотерапії їм тільки на користь. Особливо вони люблять доглядати за тваринами. Спілкування з ними – гарне психологічне розвантаження для людей з розладами психіки, - розповів директор інтернату Василь Дрозд.

Завдяки тому, що в підсобному господарстві є власна техніка (4 трактори і комбайн), є можливість заготовити сіно, виростити зернові для харчування тварин.

Тим паче, що раціон тут продумують до дрібниць. Наприклад, організували автоматичну систему харчування для свиней. Це, по-перше, полегшило роботу в догляді за цими тваринами, а, по-друге, дало можливість раціонально використовувати корма та заощадити воду.

За словами Василя Дрозда, який очолює заклад понад 20 років, такий господарський підхід у веденні господарства дає можливість майже повністю забезпечити потреби інтернату в м’ясній та овочевій продукції, до того ж - просто з грядки.

- Свинини і молока ми взагалі не купуємо, адже все вирощуємо самі. А минулого року зібрали рекордний врожай картоплі – 27 тон з гектара! Цієї весни посадили удвічі більше капусти з власної розсади. Якщо вродить, частину врожаю передамо нашим колегам у постраждалі регіони, – розповів Василь Дрозд.

Допомога тим, хто постраждав від війни, а також підтримка ЗСУ – це ще одна місія, яку виконують у Рівненському психоневрологічному інтернаті. На потреби наших захисників заклад перерахував 150 тис грн. Це стало можливим завдяки благодійній допомозі від підприємства «Рівнеазот», яке безоплатно забезпечило підсобне господарство інтернату селітрою. А заощаджені кошти заклад передав для ЗСУ.

- Рівненський психоневрологічний інтернат працює, як єдиний механізм: видно господарський підхід у веденні підсобного господарства, налагоджена система харчування підопічних, належні умови для їх проживання і дозвілля. А це вкрай важливо, особливо в період загроз, які існують в час війни, - зауважила голова постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики і соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей Вікторія Опанасюк.

Разом з колегами-депутатами  вони одностайні в тому, що ідея ліквідувати підсобні господарства та харчоблоки в таких соціальних закладах щонайменше не на часі. Навпаки, завдання обласної влади – підтримувати і розвивати інтернати та пансіонати, які виконують сьогодні складну і надважливу соціальну місію.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews