Більше ста тисяч пенсіонерів отримають підвищені пенсії

01.07.2022 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

З 1 липня в Україні згідно з законом про бюджет збільшиться розмір прожиткового мінімуму. Від цього показника залежать соціальні виплати, зокрема й пенсії.

За повідомленням Пенсійного фонду України до типів виплат, які зростають 1 липня 2022 року у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, належать:

  • Мінімальна пенсія за віком непрацюючим пенсіонерам,
  • Мінімальна пенсія шахтарям,
  • Мінімальна пенсія сім’ям військовослужбовців у разі втрати годувальника,
  • Мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій,
  • Підвищення жертвам нацистських переслідувань з-поміж осіб з інвалідністю та членам сімей померлих жертв нацистських переслідувань,
  • Пенсія за особливі заслуги перед Україною,
  • Максимальний розмір пенсії,
  • Надбавка донорам.

Загалом збільшені пенсії в області отримають понад 110 тисяч пенсіонерів.

Перерахунок усіх виплат здійснено автоматично, тож звертатись в органи Пенсійного фонду не потрібно. Перераховані пенсії виплачуватимуться пенсіонерам у визначену дату, починаючи з 4 липня.

Мінімальна пенсія і доплата за понаднормовий стаж

Якщо розмір пенсії особи, обчислений з урахуванням наявного у неї страхового стажу та її заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, який за повний страховий стаж особі встановлюють на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, пенсію встановлюють на рівні цього прожиткового мінімуму.

Якщо страховий стаж неповний, то розмір пенсії також визначають пропорційно до стажу, враховуючи зазначений прожитковий мінімум.

Якщо особа має більше страхового стажу, до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий страховий стаж.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Тому з липня такі пенсії перераховано.

Якщо розмір пенсії особи, обчислений за формулою, наведеною ст. 27 Закону України від 29.07.2003 року № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон № 1058), не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність, доплату за понаднормовий стаж визначають, ураховуючи розмір пенсії особи.

Перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб. Такий перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам не провадиться (ч. 3 ст. 42 Закону № 1058).

Мінімальні пенсії шахтарям

Мінімальний розмір пенсій особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”, та працівникам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80 % заробітної плати (доходу) особи, визначеної відповідно до ст. 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Отже, якщо шахтар не працює та його пенсія встановлена у трикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, то з липня поточного року його розмір підвищився до 6081 гривні.

Працюючим шахтарям у разі подальшого звільнення з роботи та звернення до сервісного центру управління Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, з відповідною заявою пенсія буде перерахована з дня, наступного за днем звільнення.

Мінімальний розмір пенсійної виплати

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 року № 265 установлено, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Тож із липня 2022 року пенсійна виплата не може бути менш ніж 2027 гривень.

Щомісячна доплата до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів 

Розмір щомісячної доплати до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на кожного непрацездатного члена сім’ї з 1 липня становить 2027 гривень.

Пенсія в разі втрати годувальника 

Розмір пенсії в разі втрати годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого годувальника.

Згідно з ст. 37 Закону № 1058 пенсія в разі втрати годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї - 50 % пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї - 100 % пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія в разі втрати годувальника призначається в зазначених розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 року № 265 (зі змінами) установлено, якщо щомісячний розмір пенсійної виплати, зокрема в осіб, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає на одного непрацездатного члена сім’ї 100 %, на двох — 120 %, на трьох — 150 % прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

З 1 липня 2022 року у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та з урахуванням державної адресної допомоги мінімальні розміри цих пенсій відповідно становлять: 2027 грн (2027 грн х 100 %); 2432,40 грн (2027 грн х 120 %); 3040,50 грн (2027 грн х 150 %).

Мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію за Законом № 2262, не може бути нижче від двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тому з липня 2022 року це - 4054 грн (2027 грн х 2). 

Перерахунок надбавок та підвищень

Виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, - 2027 гривень, обчислено розміри підвищень до пенсій і мінімальні пенсійні виплати ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань, пенсію за особливі заслуги перед Україною, державну соціальну допомогу на догляд, мінімальні пенсії для пенсіонерів-військовослужбовців та в разі втрати годувальника, призначених членам їхніх сімей, надбавки на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Підвищення до пенсій почесним донорам 

За статтею 13 Закону України “Про донорство крові та її компонентів” до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10 % затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Розмір такого прожиткового мінімуму з 1 липня 2022 року становить — 2508 гривень.

Тому розмір надбавки до пенсії почесним донорам України з липня поточного року — 250,80 гривень.

Перерахунок надбавок та підвищень до пенсій, якщо їхній розмір визначається від прожиткового мінімуму, проведено всім пенсіонерам, які їх мають, та незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.

Збільшення максимального розміру пенсії

За статтею 27 Закону № 1058 максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тож із липня максимальний розмір пенсії становить 20270 гривень.

Збільшення мінімальної пенсійної виплати особам з інвалідністю внаслідок війни

Постановою 543 внесено зміни до абзацу другого п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій”, яка передбачає встановлення мінімальної пенсійної виплати особам з інвалідністю внаслідок війни встановленням щомісячної державної адресної допомоги.

Щомісячна державна адресна допомога до пенсії призначається, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає, зокрема, у осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • для осіб з інвалідність І групи — 650% х 2027 = 13175,50 грн;
  • для осіб з інвалідність ІІ групи — 525% х 2027 = 10641,75 грн;
  • для осіб з інвалідність ІІІ групи — 360% х 2027 = 7297,20 грн.

Тож з 1 липня поточного року проведено також перерахунок пенсій особам з інвалідністю внаслідок війни (збільшено розмір державної адресної щомісячної допомоги, а відтак і розмір пенсійної виплати).

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews