Луганщина – Рівненщина. Культурний телеміст

06.09.2022 07:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Свято української народної іграшки та гри – щорічна подія культурно Луганщини – цьогоріч відбувся наживо у Рівному, а шляхом організованого онлайну та зусиллями організаторів – і на Луганщині.

Письменницький телеміст між областями відбувся за сприяння Управління культури, національностей, релігій та туризму Луганської ОДА, Управління культури та туризму Рівненської ОДА, КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР, КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» РОР, Лубенська центральна районна бібліотека ім. В. Малика.

null
 

Рівненщину представляли Ірина Баковецька, очільниця Рівненської організації НСПУ, письменники Тата Рівна (Тетяна Сладковська) та Олександр Берестяний. Від Луганщини: Світлана Мойсеєва, Валентина Сомак та особливий гість - Микола Ночовний (м. Луганськ-Лубни), поет та прозаїк, член СПУ з 1980 р. Письменник розповів про власні книги: «Робота», «За веснами, за терикона­ми», «Хліб на рушнику», «Пісня над борозною», «Дозиметрична зона», «Калино­вий міст».

null
 

Микола Ночовний розповів про долі односпілчан на Луганщині, розповідав про загиблих письменників, починаючи з 2014 року: «…одні від ран, інші - така ситуація, дуже стресова, до того ж вік – не витримали, багато хто роз’їхався по всіх куточках України, але дехто залишився на території тоді не окупованої Луганщини».

Втім, зараз війна демонструє спільний переможний дух всього народу – підкреслив Микола. «Раніше багато хто не хотів пускати  у своє мирне життя війну, тому вона сприймалася як телевізійна картинка, але нині в цю телевізійну картинку впустили мало не всю Україну. Це стало війною всього народу».

Щирий діалог літераторів Луганщини з представниками Рівненської обласної організації НСПУ, як зазначили організатори, сприятиме популяризації культурної спадщини України, національно-патріотичному вихованню, єднанню українців Сходу й Заходу.

null
 

Сам фестиваль української народної іграшки та гри відбувався в "Етносаду на Драгоманова" (дворик Рівненського обласного центру народної творчості).

«Всі ми розуміємо, що Рівненщина стала домівкою для багатьох, хто втік від жаху війни, а зокрема, жителів Луганської області - Сєвєродонецька та Кремінної, тож в організаторів виникла ідея відродити цю культурно-мистецьку ініціативу», - Ірина Баковецька.

Автор: Юлія Семенова

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews