Війна та інфекційні хвороби: як захистити себе та дитину? 

07.09.2022 12:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Міністерстві охорони здоров’я України повідомляють, що ризик поширення інфекційних захворювань під час війни значно зростає. Основною небезпекою інфекційних хвороб є тяжкий перебіг та ускладнення, а в деяких випадках, якщо вчасно не отримати якісну медичну допомогу, вони можуть призвести до смерті.

Про те які хвороби можуть поширюватися зараз та як від них захиститися, поговоримо із завідувачем відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Віктором Морозом.   

- У МОЗ повідомляють про ризик поширення інфекційних захворювань. Пане Вікторе, чи зросла інфекційна захворюваність у порівнянні з попереднім роком? Які інфекційні захворювання найпоширеніші в нашому регіоні? На які з них є ризик захворіти в нинішніх умовах?

- Інфекційна захворюваність у порівнянні з попереднім роком дещо зросла. Збільшення захворюваності відбулося за рахунок кишкової групи інфекцій. Серед поширених інфекцій цієї групи - ротавірус. Це тяжке захворювання, яке особливо небезпечне для немовлят та маленьких дітей. Ротавірус проявляється тривалими і сильними блювотою і проносом, які призводять до швидкого зневоднення організму. Зневоднення для малюків - смертельно небезпечне. Від ротавірусу є вакцина, хоч вона і не входить в перелік обов'язкових у нашій країні і не надається державою безкоштовно, ми рекомендуємо батькам зробити своїм дітям це щеплення за власний кошт.  

З початку року на Рівненщині вже зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм. Ситуація з іншими групами інфекційних хвороб залишається контрольованою. Але це ще не привід для того, щоб почуватися цілком безпечно. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись.

Зрештою, не варто забувати й про те, що наприкінці минулого року у Рівненській області був зареєстрований спалах поліомієліту. В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення.

- Кір, правець, дифтерія, кашлюк і поліомієліт, ковід - чим небезпечні ці хвороби? Які категорії людей в групі ризику?

- У групі ризику практично всі, хто не має щеплення від перелічених хвороб. Особливо це стосується дітей. Тому батькам не варто зволікати з вакцинацією. Карту щеплень можна перевірити, звернувшись до сімейного лікаря. Деякі хвороби можуть мати тяжкий перебіг та ускладнення, а в деяких випадках, якщо вчасно не отримати якісну медичну допомогу, можуть призвести до смерті, тому варто до щеплень ставитися відповідально.

Якщо йдеться про коронавірус – то у групі ризику люди 60+, ті, хто має хронічні захворювання, імуносупресивні та імунодефіцитні стани. Ці люди можуть тяжко хворіти та мати ускладнення чи ж навіть не пережити хворобу. Саме цій категорії людей МОЗ нещодавно дозволив робити другу бустерну дозу. 

Крім того, людям з деяких груп ризику необхідна додаткова доза. Тож якщо ви знаєте, що маєте хронічні хвороби чи інші специфічні стани – йдіть до сімейного лікаря, щоб отримати індивідуальний план щеплення. 

- Останнім часом багато розмов про спалахи холери. Чим небезпечна холера і чи загрожує ця хвороба Рівненщині?

- Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, найчастіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. 

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро – з блювання та діареї і призводить до різкого зневоднення організму. Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.

І хоча загроза спалаху холери більш імовірна для східних районів країни, велика кількість переміщених осіб, воєнний стан, постраждалі регіони, де відсутня належна медична структура, тощо – всі ці чинники підвищують ризик захворювання на інфекційні хвороби.

- Як захиститися від інфекційних хвороб?

- Як я вже говорив – в першу чергу це вакцинація, і, звісно, дотримання правил гігієни. Наприклад, цієї зими ми очікуємо черговий спалах кору. Тому краще, що ви можете зробити для своєї дитини - вакцинуватись. Якщо ж ви не знаєте, чи щеплені від кору, то також вакцинуйтеся.

За даними Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, торік від кору було вакциновано лише 44% дітей і цього року ситуація не набагато краща — 40% малюків отримали щеплення у віці одного року і близько 50% зробили ревакцинацію у 6-річному віці.

- Чи є у достатній кількості вакцини на Рівненщині і яка ситуація з COVID-19?

- Коронавірус нікуди не зник. Попри те що зафіксованих випадків коронавірусу поменшало, хвороба продовжує циркулювати. Ми очікуємо збільшення кількості випадків на початку осені. За даними Управління охорони здоров'я м. Рівне за минулий тиждень до міських закладів охорони здоров‘я надійшло на лікування 9 мешканців громади, хворих  на COVID-19.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews