Як одягалися українці від часів Київської Русі до сьогодення матимуть змогу побачити рівняни

08.02.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Мешканців та гостей області запрошують на незвичайну благодійну інтерактивну подію «Український одяг від часів Київської Русі до сьогодення». На заході можна буде ознайомитися із символікою, вишивкою, оберегами, які з давніх-давен застосовували наші предки у своєму одязі.

Ви дізнаєтесь:
- чому таке величезне значення для українців має вишиванка і як саме захищають оберегові візерунки, вишиті мамою, дівчиною, хрещеною на рушниках та сорочках;
- чому українськи жінки носили пояси з молитвами та "заговорами";

- що таке плахта, лунниці і чому українськи бабусі й досі одягають прикраси дуже цікавої форми;
-  як одежу київських князів носять чоловіки до сьогодення; 
- чому "покривали" голову жінки на теренах України і що таке "хусткування"; 
- скільки існує варіантів зав'язувати звичайну хустку і як це допомогає у різних життєвих ситуаціях.


- Зараз, коли в Україні йде війна, ми розповідаємо всьому світу про історію, культуру та побут українського народу від часів далекого Трипілля до наших днів. Наша мета - показати справжню українську історію, нагадати, за що саме ми цінуємо, поважаємо і зберігаємо культурні традиції наших предків і звідки черпає силу український народ, - каже директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Ірина Баковецька.

Протягом інтерактивної зустрічі працюватимуть дослідниці українського національного одягу: Ніна Белліні - Гід Всеукраїнської асоціації гідів України, Історик, Викладач, Автор унікальних екскурсій Києвом, Призер в номінації "Краща іммерсивна екскурсія" від Всеукраїнської асоціації гідів України, автор і ведуча он-лайн екскурсії американсько-української групи від Nova Ukraine та Олена Медведєва-Звіздовська - засновник і керівник туристичної агенції Дива країни м.Київ. Гід, автор туристичних маршрутів місцями сили України.

Початок о 12:00 у галереї європейського живопису «Євро-Арт» (м. Рівне, вул. Проспект Миру, 4). Вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією https://forms.gle/burAJVeaVbu71UQ8A .

В рамках події також триватиме благодійний збір на потреби ЗСУ.

Пресслужба Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews