Не найкращий час для пенсійної реформи, - Михайло Цимбалюк, «Батьківщина»

09.02.2023 12:34   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Пенсійну реформу потрібно запроваджувати, але наразі – не вдалий час. З цього питання висловився нардеп від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Нагадаємо, що вже декілька років проєкт Закону №2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» на розгляді у ВРУ. Вперше до парламенту його винесли ще в 2020 році, однак він не пройшов й першого читання. Після розгляду в профільному комітеті законопроєкт знову готується на винесення.

Зараз відпрацьовуються між міністерствами в комітетах, відповідними організаціями які надають фахову оцінку тому, як має діяти майбутня система. Про це повідомив Михайло Цимбалюк. Він деталізував, що проєкт закону передбачає: на накопичення спрямують 5% з Єдиного соціального внеску (сьогодні ЄСВ становить 22% від фонду оплати праці), а пенсійний внесок на накопичувальне страхування у перший рік становитиме 1% фонду оплати праці з подальшим підвищенням.

«Якщо спрямувати навіть 1% ЄСВ на накопичувальне пенсійне страхування, втрати доходів Пенсійного фонду та інших фондів варто буде компенсувати з державного бюджету.

Якщо запровадять цю накопичувальну систему, то кожен працюючий повинен буде утримувати двох пенсіонерів», - Михайло Цимбалюк.

Реформа може бути запроваджена тоді, коли буде фондовий ринок, і наступне – держава має гарантувати що ці фонди не пропадуть, - вважають у «Батьківщині».

Раніше в інтерв’ю виданню «Соціальна справа» батьківщинівець наголосив, що реформа, про яку йде мова,  потрібна однозначно. Проте потрібно підготувати законодавство й усе ж запровадити реформу саме після закінчення війни.

«По-перше, держава спочатку має гарантувати солідарну систему. По-друге, держава має гарантувати, що новостворені фонди накопичувальної системи будуть вправно працювати, і люди не втратять свої кошти, якщо вони збанкрутують чи розпадуться. По-третє, держава має створити реальний фондовий ринок, щоб кошти накопичувальної системи працювали. Бо якщо вони просто лежатимуть, то інфляція їх з’їсть. І нас турбує, що у відповідному законопроєкті пропонуються дуже великі витрати на адміністрування новоствореного фонду. Бо фактично пропонується створити ще один Пенсійний фонд».

Інша річ — добровільна система пенсійного страхування. Це недержавні пенсійні фонди, куди люди частково вкладають кошти. Втім, вона також потребує вдосконалення, - йдеться у інтерв’ю.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews