Повномасштабний тренажер – основний інструмент підготовки оперативного персоналу ВП ХАЕС

07.03.2023 16:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


Початок березня знаковий для працівників навчально-тренувального центру, адже  навесні 2000 року введено у промислову експлуатацію повномасштабний тренажер (ПМТ) першого енергоблока Хмельницької АЕС.

ПМТ – серце навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС й основний інструмент підготовки оперативного персоналу, який працює на блочному щиті управління.

Декілька років тому проведена його масштабна модернізація, адже відповідність тренажера енергоблоку-прототипу – необхідна умова якісної підготовки персоналу. За понад двадцятилітню історію експлуатації відбулося чимало змін, зокрема, впроваджено сучасні програмно-технічні комплекси й системи управління.

Увесь персонал АЕС, який має право управління реакторною установкою, проходить практичну підготовку на повномасштабному тренажері. Це передбачено ліцензійними вимогами в атомній енергетиці України.

null

На тренажері, де відпрацьовує дії оперативний персонал, впроваджена автоматизована система реєстрації та комплексного аналізу занять. Усі дії персоналу записуються. Аналіз технологічної, аудіо-, відео- інформації дозволяє вказати працівникам на їх сильні та слабкі сторони, а також на помилки в діях і рішеннях. Уся статистична інформація зберігається протягом тривалого часу, а це дозволяє аналізувати помилки, які найчастіше виникають у ході тренажерних занять та відповідно коригувати навчальні плани.

Відпрацьовані таким чином дії персоналу знижують ймовірність допущення помилок на діючому енергоблоці. Адже за словами досвідчених оперативників, година інтенсивного заняття на ПМТ відповідає цілій робочій зміні на блочному щиті управління.

Довідково:

На Хмельницькій АЕС рішення про створення навчально-тренувального центру й оснащення його тренажером було прийняте 1992 року американсько-українським комітетом Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки. Задум був реалізований американською фірмою S3 Тесhnоlоgіеs, котра напрацювала великий досвід створення ПМТ для АЕС США та країн Східної Європи. У створенні тренажера для ХАЕС взяли участь також українські фахівці ЛьвівОРГРЕС та Енерготренінг.

Навчання інструкторський та інженерно-технічний персонал Хмельницької АЕС пройшов у США. У 1997 році ПМТ був змонтований у новій будівлі та 18 грудня – прийнятий у дослідну експлуатацію.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews