Роман Іванісов: ВРУ звернулася до ООН щодо розслідування військово-політичних злочинів рф на території України

21.03.2023 07:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Роман Іванісов, народний депутат ВРУ від Рівненщини, член Антикорупційного комітету ВРУ, повідомив про важливі рішення, які було прийнято українським парламентом.
 
"Верховна Рада звернулась до ООН, парламентів та урядів країн світу вжити всіх можливих заходів для розслідування військово-політичних злочинів рф на території України і притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних у їх скоєнні в рамках національних та універсальних юрисдикцій!
 
Це передбачає необхідність створення міжнародного механізму з відшкодування шкоди та збитків, завданих фізичним і юридичним особам та державі Україна внаслідок протиправних дій рф.
Серед іншого, в тексті заяви йдеться: «…наполегливо закликає сторони – учасниці Римського статуту здійснити всі можливі заходи для виконання рішення Палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента російської федерації володимира путіна та уповноваженої з прав дитини в офісі президента російської федерації марії львової-бєлової та їх подальшої передачі в розпорядження Суду відповідно до взятих на себе зобов’язань згідно з Римським статутом».
 
Також сьогодні розглянули звіти Тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради щодо з питань міжнародного гуманітарного та кримінального права в умовах збройної агресії рф проти України та моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час дії воєнного стану.
 
Серед важливих законопроектів, які були ухвалені у другому читанні:
- №7353 - про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров'ю, завдану працівникам об'єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, журналістам внаслідок військової агресії рф, проти України. Право на таку допомогу допомогу мають особи, які стали особами з інвалідністю у зв'язку з пораненням чи каліцтвом під час виконання посадових обов'язків у період військової агресії рф проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам. У разі загибелі (смерті) таких осіб одноразова грошова допомога призначається і виплачується членам їхніх сімей.
Розмір допомоги становитиме:
- особам з інвалідністю I групи – 800 тис. грн;
- особам з інвалідністю II групи – 500 тис. грн;
- особам з інвалідністю IIІ групи – 200 тис. грн;
- у разі загибелі (смерті) – 1 млн грн.
- №8198 – щодо призначення пенсій громадянам України, що проживають на тимчасово окупованих територіях або у місцях проведення бойових дій. Згідно з законопроектом, тимчасово, у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, для таких осіб пенсія призначається незалежно від строку звернення за пенсією:
за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
у зв'язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;
за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року;
- №7295 - щодо зміни дати і виду виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань. Відтепер її виплачуватимуть до 24 серпня - Дня Незалежності;
- №8339 - щодо отримання молодших офіцерських звань героями, які не встигли до війни отримати диплом про вищу освіту;
- №2365 – про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон. Ліцензування посередників змінюється на декларування, на підставі якого посередника включають до відповідного реєстру, також запооваджена адміністративна відповідальність для посередників з працевлаштування за діяльність без включення в реєстр і стягнення з громадян будь-якої винагороди за свої послуги. Контролювати посередників покладено на Держслужбу України з питань праці."
 
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews