Відпочинок на водоймах Рівненщини: де проведення часу буде безпечним

09.06.2023 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

У Рівненській ОДА відбувся брифінг щодо стану водойм Рівненщини у місцях купання населення та правил безпеки на воді.

Спікери – заступниця генерального директора ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Олена Гашовська, начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Рівненській області Роман Дрига.

Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Про результати дослідження водойм Рівненщини в місцях купання та відпочинку людей, проведені фахівцями Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, розповіла заступниця гендиректора установи Олена Гашовська.

Зокрема, вона повідомила, що дослідження проводилися насамперед у місцях, де обладнані або можуть розпочати роботу громадські пляжі. Крім того, обстежувалися і стихійні місця купання людей.

Відібрані зразки досліджувалися за фізико-хімічними, санітарно-мікробіологічними, радіологічними, паразитологічними показниками, а також на наявність збудників особливо небезпечних інфекцій.

«Цього року ми врахували пропозиції мешканців нашої області щодо додаткових обстежень стихійних місць купання, дякуємо всім за зворотню реакцію. Результати всіх досліджень будуть висвітлені на інтерактивній карті нашого сайту. Але, не залежно від результатів, наголошуємо, що купання допускається лише у спеціально відведених органами влади місцях», - зазначила Олена Гашовська.

Так, цьогоріч Центром були відібрані та досліджені проби води з 49 місць відпочинку населення, із них у 22 місцях купання якість води не відповідала гігієнічним вимогам або за фізико-хімічними чи санітарно-мікробіологічними показниками.

Олена Гашовська повідомила, у яких водоймах, за результатами лабораторних досліджень, виявлено відхилення від стандартів безпеки. Купатися в них не рекомендують. У воді виявлено лактозопозитивні кишкові палички, цисти лямблій та яйця гельмінтів. Це водойми: став с.Межиріч Рівненського району; точка злиття річок Вілія та Горинь (м.Острог); прибережна смуга річки Замчисько (м.Костопіль); водойми в м.Здолбунів; озеро Басів Кут (м.Рівне).

За результами спостережень поверхневих водойм виділено також місця, де відхилення від стандарту майже не фіксувались. Це: озеро «Біле» (с.Більська Воля Вараського району); р.Іква (Млинівське водосховище) - район громадського пляжу смт Млинів; р.Стир (Хрінницьке водосховище, пляжі баз відпочинку «Мотор», «Маяк», пляж дитячого оздоровчого закладу «Хрінники»); р.Горинь - міський пляж м.Дубровиця Сарненського району.

Також Олена Гашовська нагадала, які захворювання є ризик отримати купаючись у забрудненій водоймі та надала рекомендації для тих, хто відпочиває на воді.

Так, відвідування пляжів із забрудненою водою та піском, може викликати такі захворювання: ентеровірусна інфекція, вірусні гепатити, церкаріоз або «свербіж плавців», лептоспіроз, мікози (ураження шкіри грибковою інфекцією).

Як наголосила Олена Гашовська, якщо є знаки про заборону купання – не ігноруйте!

Варто також пам’ятати:

  • не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства;
  • не купайтеся відразу після зливи - весь бруд, хімічні речовини, солі важких металів будуть у воді;
  • купатися рекомендовано при температурі води не менше +18°C, повітря – не нижче +24°C;
  • намагайтеся не заковтувати воду під час плавання;
  • після купання – прийняти душ та провести обробку саден або ран;
  • у воді варто знаходитися не більше 15 хвилин, після купання краще відпочити в тіні;
  • захищайте очі та шкіру, дотримуйтеся правил безпечної засмаги для уникнення опіків, раку шкіри.

Начальник відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС в області Роман Дрига розповів про визначені на Рівненщині місця для відпочинку людей на водоймах.

Місцевими органами влади цьогоріч визначено та облаштовано 13 пляжів, де можна відпочивати. Зокрема:

У м. Рівне - пляж озера Басів Кут. У Рівненському районі – пляж на ставку в смт Гоща, пляжі в гідропарку в Здолбунові, пляж в Обарові. У Вараському районі – пляж «Біле» озеро. У Дубенському районі – громадські пляжі біля Млинівського та Хрінницького водосховищ. У Сарненському районі - пляж біля р.Горинь у Дубровиці.

Це місця де є рятувальні пости, буями позначено межі купання, дно акваторії обстежено водолазами та очищене від сторонніх предметів.

Також Роман Дрига закликав не нехтувати основними правилами відпочинку на воді.

Ось основні з них:

  • вибирайте ретельно місце для купання, там де відсутня сильна течія, берег пологий, у воді відсутні небезпечні предмети, залишки рослинності, вири;
  • заходьте у воду поступово, дайте тілу адаптуватися, не слід одразу пірнати;
  • не заходьте у воду напідпитку, не купайтеся на одинці;
  • слідкуйте за дітьми, будьте безпосередньо біля них під час купання;
  • не пірнайте у воду з пірсів, дамб, уступів берегів, човнів та катамаранів;
  • не користуйтеся човнами та катамаранами без рятувальних жилетів та кругів;
  • не використовуйте для купання надувні матраци, автомобільні камери, плоти та інші предмети.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews