На Рівненщині вшанували пам'ять полеглих у битві під Берестечком (ФОТО)

19.06.2023 07:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Цьогоріч традиційно в селі Пляшева на Рівненщині вшанували пам'ять полеглих у битві під Берестечком.

У храмі на Козацьких могилах молилися за загиблих козаків і сучасних захисників України.
Богослужіння у Свято-Георгіївській церкві очолив Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній у співслужінні архієреїв та священнослужителів.

Літургію відвідали народні депутати України, керівництво області, духовенство, військовослужбовці, громадськість.

«Тоді, як і зараз, в українських воїнів був незламний дух у боротьбі за свою державу. Це приклад самопожертви, коли ціною власного життя козаки, як і сучасні герої, визволяли своїх побратимів із оточення», - сказав начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Очільник області закликав пам’ятати та шанувати нашу історію.

«Бо без неї не буде майбутнього. Битва під Берестечком - це наша історія та наша генетична пам'ять. Українці - прямі нащадки козаків і сьогодні у війні з росією ми вкотре це доводимо. І саме тому сьогодні в Берестечку ми згадали подвиги тих Героїв», - зазначив Віталій Коваль.

Після літургії відбулася хресна хода до пам’ятника героям битви під Берестечком. До підніжжя монумента поклали квіти.

На зображенні може бути: 2 людиниНа зображенні може бути: 7 людей та текстНа зображенні може бути: 1 особа та пам’ятник

Нагадаємо, щороку, у дев’яту п’ятницю після Великодня, українці приїздять у село Пляшева Дубенського району, щоб вклонитися пам’яті полеглих у боях за Україну. Урочистості традиційно відбуваються на території історико-культурного заповідника «Поле Берестецької битви». Саме тут, біля Берестечка, у далекому 1651 році відбувся один з найбільших боїв епохи Хмельниччини за волю України між Військом Запорозьким під командуванням гетьмана Богдана Хмельницького та армією Речі Посполитої на чолі з Яном ІІ Казимиром.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews