Більше трьохсот: стільки фермерських господарств діє на Рівненщині

21.06.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

У Рівненській ОДА відбувся брифінг щодо особливостей створення та перспективи розвитку фермерських господарств.

Спікер: заступник голови ОДА Ігор Тимошенко. Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Як зазначив Ігор Тимошенко, на Рівненщині фермерство є важливою складовою аграрного сектору. Такі господарства не тільки створюють додаткові робочі місця, збільшують надходження до місцевих бюджетів, а й допомагають ЗСУ та надають волонтерську допомогу.

Важливим є внесок фермерів у розвиток АПК Рівненщини, зокрема, овочівництво.

«Наприклад, у вирощуванні картоплі частка фермерських господарств становить 40%. Також четверту частину овочів в області вирощують саме фермери. Торік продукція фермерів становила 10% усього обсягу сільськогосподарського виробництва Рівненщини», - розповів Ігор Тимошенко.

За останні два роки в Рівненській області створено та зареєстровано 47 сімейних фермерських господарств. Вони діють у 29 громадах області. Найбільше - у Острозькій тергромаді – шість та Костопільській ТГ – п’ять.

Основним напрямом діяльності у 60% новостворених сімейних фермерських господарств є молочне скотарство. У них утримується більше 500 корів молочного напряму продуктивності.

  • Держава підтримує розвиток фермерства. Є два види такої підтримки: бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь та дотація за утримання корів.
  • Важливим напрямком державної підтримки фермерських господарств є механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За підсумками попереднього року та за І квартал 2023 року 16 голів та 5 членів сімейних фермерських господарств Рівненщини скористалися такої підтримкою.
  • Фермерські господарства є активними учасниками державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».
  • Обласна влада також підтримує фермерів. Торік діяла Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Рівненської області. Нею частково відшкодовували вартість закуплених для подальшого відтворення поголів’я. Програмою скористалося шість фермерських господарств, які закупили майже 80 голів племінної худоби та отримали компенсацію 2,3 млн грн.
  • Цьогоріч на Рівненщині затвердили Комплексну програму розвитку агропромислового комплексу на 2023-2025 роки, якою збережено вищезазначений напрямок підтримки і передбачено в обласному бюджеті 8 млн грн.

Довідка

Фермерство на Рівненщині, як і по всій Україні, пройшло кілька етапів розвитку. В 90-х роках це були невеликі господарства, які мали в користуванні близько 14,2 га земель на одне господарство. Сьогодні в області діє близько 330 фермерських господарств, з них 136 створено за останні три роки. Середня площа сільськосподарських угідь, яка припадає на одного фермера – близько 100 га.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews