Рівненський центр зайнятості може допомогти навіть у створенні власного бізнесу

24.07.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Урядовий проєкт «єРобота», гранти для ветеранів, ваучери на навчання, перекваліфікація та ТОП-5 найактуальніших вакансій області. Про це йшлося в нещодавньому брифінгу Рівненської ОДА.

Спікерка - в.о. директора Рівненського обласного центру зайнятості Надія Плютинська.

Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій Олександр Поліщук.

У базі вакансій Рівненського обласного центру зайнятості 1,4 тисячі пропозицій роботи. У середньому на 1 вакансію претендує 3 безробітних.

Найпопулярнішими є: продавці продовольчих товарів, підсобні робітники, водії автотранспортних засобів, швачки, кухарі.

«У законодавстві відбулися певні зміни. Нині тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів, а максимальний розмір допомоги становить 6700 грн. Проте, Центр зайнятості надає різні інші послуги щодо працевлаштування, навчання, відкриття власного бізнесу. Наша робота націлена на те, аби людина стала зайнятою і мала дохід», - сказала Надія Плютинська.

Також вона додала, що Урядовий проєкт «єРобота» за програмою «Власна справа» передбачає надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Цей проєкт діє з липня минулого року. Вона є найпопулярнішою серед усіх програм проєкту.

«За підсумками реалізації десятої хвилі цьогорічного урядового проєкту, Рівненська область займає друге місце з-поміж всіх регіонів за кількістю ухвалених позитивних рішень. Так, з 1 лютого в області отримано 287 позитивних рішень. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення майже 580 нових робочих місць. Прийом нових заяв на отримання мікрогрантів триває», - розповіла виконувачка обов’язків директора обласного центру зайнятості.

Нагадаємо, що подати заявку на участь у проєкті «єРобота» та бізнес-план можна через портал Дія. Отримати консультацію щодо мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу можна в Обласному центрі зайнятості.

Також вона зауважила, що за програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис грн. Обов'язковою умовою є створення 1-2 і більше робочих місць залежно від суми мікрогранту. Отримати мікрогрант можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду підприємницької діяльності. Після перевірки наданих документів, оцінки бізнес-плану, а також кредитної історії заявника небхідно ще буде пройти співбесіду з фахівцями Рівненського обласного центру зайнятості. Рішення про надання чи відмову у наданні мікрогранту ухвалює Державний центр зайнятості.

Окрім того, з квітня 2023 року почала діяти нова урядова програма «Грант для ветеранів», завдяки якій учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або їх подружжя можуть отримати на створення або розвиток власної справи до 1 млн. грн. Основна вимога - створення нових робочих місць.

На сьогодні в Рівненській області вже є один кандидат, який отримав позитивне рішення Державного центру зайнятості.

Окремо обговорили питання, які стосуються навчання та перекваліфікації безробітних.

«У Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості навчають у стислі терміни - від 1 місяця до року. Вони мають 58 ліцензованих професій.

Це можуть бути різні форми - дистанційне навчання, на замовлення роботодавців, індивідуальне навчання, дуальна форма навчання – коли теорія викладається в ЦПТО, а практичні заняття проходять безпосередньо у роботодавця, підтвердження результатів неформального навчання за професією «кухар 3 розряду», - розповіла Надія Плютинська.

Вона також додала, що навчатися безробітні можуть і за ваучером.

«Ваучер на навчання видається центрами зайнятості 7 категоріям громадян, які не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, та відповідають певним вимогам. Його можна отримати за 123 професіями та спеціальностями. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це майже 27 тисяч гривень. На Рівненщині з початку року 313 осіб такий документ вже отримали. Серед них - 14 внутрішньо переміщених осіб та 7 учасників бойових дій», - зазначила виконувачка обов’язків директора центру зайнятості.

Основні вимоги для отримання ваучера:

  • особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби;
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи, що позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • особи з інвалідністю;
  • особи, які у період дії воєнного стану в Україні під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews