Поліський побутовий танець: який він? У Рівному провели семінар, присвячений нематеріальній спадщині (ФОТО)

24.07.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

У Рівненському обласному центрі народної творчості провели обласний семінар, присвячений одній із давніх традицій Рівненського Полісся – поліському побутовому танцю.

Захід відбувся в рамках проєкту Нематеріальна культурна спадщина в громадах, який обласний комунальний заклад проводить на Рівненщині не вперше.

Під час попередніх семінарів презентували унікальний місцевий обряд «Водіння Куста», автентичний поліський інструмент дудку-викрутку й традиційний одяг північних районів Рівненщини.

Цього разу учасники семінару обговорили ще один елемент НКС – побутовий танець.

Його особливості та автентичні пісні під час майстер-класу продемонстрували учасники народного аматорського фольклорно-автентичного колективу «Троян» із села Люхча Сарненської громади.

Під час теоретичної частини фахівці закладів культури різних громад поділилися досвідом створення місцевих переліків об’єктів НКС: з чого починати пошук, як розробити облікову карту, які труднощі можуть виникати під час роботи.

Учасники семінару також обмінялися думками щодо того, як ефективно популяризувати елементи НКС через систему освіти, ЗМІ та соціальні мережі.

- Наш центр проводить такі семінари не лише для того, щоб фахівці з різних куточків області обмінялися професійною інформацією, поділили цінним досвідом та своїми напрацюваннями в царині збереження наших поліських традицій. Ми це робимо і для наших сучасників, і наших нащадків. Щоб унікальні предмети та об’єкти, які ми успадкували від пращурів, виходили за межі музейний та приватних колекцій, не лежали у скринях наших прабабусь, а були предметом гордості для молодих українців, - зауважила директорка РОЦНТ Ірина Рачковська-Баковецька.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews