Про ментальне здоров'я рівнян дбатимуть фахівці: формують спеціальну мережу

04.08.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Про це йшлося під час засідання робочої групи під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна. Серед присутніх – керівники профільних департаментів, управлінь та організації громадянського суспільства.

Сергій Подолін розповів, що згідно із всеукраїнським дослідженням, кожен п’ятий українець нині під загрозою розвитку певної форми психічного розладу. Наслідки повномасштабної війни відчують на своєму ментальному здоров’ї близько 15 млн українців. 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеня інтенсивності. 78% українців мають близьких або знайомих, які загинули або отримали поранення. На початку повномасштабного вторгнення війна розлучила сім’ї 44% українців. За рік війна забрала життя майже 9 тисяч цивільних осіб.

«Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яку ініціювала перша леді Олена Зеленська працюватиме за концепцією психічного здоров’я. Вже при Рівненській ОДА створена робоча група, яка картуватиме локації, де надаватимуть такі надважливі послуги. Так, ми побачимо не лише кількість, а територіальну потребу окремих регіонів, які необхідно підсилити», - сказав перший заступник голови Рівненської ОДА.

Нагадаємо, що фахівці, які працюватимуть у цьому напрямку, надаватимуть психологічну допомогу на 4 рівнях: амбулаторно, мобільно, стаціонарно і самодопомога.

Заступниця директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олена Гандзюк розповіла, що на Рівненщині працює 19 лікарів-психіатрів на вторинному рівні, 15 лікарів-психіатрів та 2 лікарі-психологи - на третинному. У закладах освіти працює 977 фахівців психологічної служби. В обласних закладах соціального захисту населення - 17,5 штатних одиниць.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews