За 20 років роботи благодійний фонд «Рокада» допоміг тисячам українців

20.08.2023 17:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

«На волонтерах тримається світ» - цю тезу можна часто почути  як серед військових, так і серед цивільних. Однією з найбільш впізнаваних благодійних організацій є БФ «Рокада», фонд працює в Україні вже 20 років – за цей час вдалося допомогти тисячам біженців, ВПО, постраждалим від домашнього насильства та іншим категоріям людей.

З нагоди Міжнародного дня гуманітарної допомоги, який щороку відзначають 19 серпня з ініціативи ООН, ми поспілкувалися з координаторкою БФ «Рокада» у Рівненській області Вікторією Костюк.  

 
null
На фото: Вікторія Костюк
 

- Вікторіє, Ви очолюєте різні проєкти та маєте досвід роботи в різних організаціях, як у вашому житті з‘явилася «Рокада»?

- В громадському секторі я почала працювати у 2019 році, згодом заснували з однодумцями ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН», у 2021 році долучилася до Ротарі клубу «Дубно». В моєму житті багато організацій, з якими я працюю або про які я намагаюся розповідати на Рівненщині і не тільки, але з кожною з них мене поєднують цінності та спільноти відповідальних людей. Після повномасштабного вторгнення я опинилася без роботи, без проєктів, але при тому волонтерила кожного дня у волонтерському штабі в Смизькій громаді, який ми створили 24 лютого.

У місцевій бібліотеці ми відкрили соціальну шафу «Тепла підтримка», де місцеві жителі могли поділитися одягом з ВПО, туди ж привозили допомогу і від польських благодійників, але коли місцеве ПрАТ «Єврошпон-Смига» нам передали 2 тони одягу від іспанських партнерів, ми вирішили переїхати в окреме приміщення.

Коли ми дізналися, що Благодійний фонд «Рокада» планує відкривати осередки в західних областях, то подалися на вакансії і продовжили допомагати людям, але вже не лише в одній громаді, а загалом на Рівненщині. Спочатку нас було шестеро: троє соціальних працівників, два психологи і водій. Ми їздили мобільними бригадами і надавали кризове консультування, збирали актуальні потреби, хоча часто чули, що ми не перші, багато фондів щось обіцяє, але допомоги реальної дуже бракує. Бракувало довіри, а в нас було ще недостатньо ресурсів, щоб забезпечити тим, чого реально не вистачало.

null
 

 

- На що спрямована робота організації?

- У березні 2022 року ми починали з консультування, соціальних супроводів, транспортних перевезень. Влітку минулого року з'явилася непродовольча допомога, яку спочатку передавали на прихистки, а потім перейшли на індивідуальні видачі для вразливих категорій ВПО. Восени почали опікуватися 13 прихистками, де проводили дрібні ремонти, забезпечували побутовою технікою, облаштовували громадські простори для інтеграції переселенців у приймаючі громади.

З 2023 року нам вдалося вже створити 8 рад ВПО, які стали консультативно-дорадчими органами для місцевої влади та майданчиками, де можуть збирати активні люди, які обирають працювати над змінами і можуть взяти на себе відповідальність за свої дії. Тепер ми не лише надаємо благодійну допомогу, а й навчаємо писати проєкти, будувати команди, налагоджувати комунікацію між різними стейкхолдерами на місцях. Ми активно моніторимо ситуацію у 44 громадах області, проте загалом покриваємо соціальними, психологічними та юридичними послугами усю Рівненщину. Наш новий напрям – протидія гендерно зумовленому та домашньому насильству, в рамках якого ми розвиваємо жіноче лідерство, пропагуємо культуру громадського здоров'я і допомагаємо постраждалим починати життя спочатку з новою силою.

null
 

 

- За два роки роботи «Рокади» на Рівненщині що вдалося здійснити?

- За 20 років роботи благодійний фонд "Рокада" допоміг близько 10 тисячам біженців, а також понад 250 тисячам ВПО та людей, які постраждали через війну.

На Рівненщині за 16 місяців роботи надано  15 325 соціально-психологічних консультацій, здійснено 1 217 соціальні супроводи та кейси, 245 людей отримали транспортні перевезення, 6 426 родин ВПО отримали загалом благодійну допомогу, з них 16 020 отримали допомогу у вигляді взуття та одягу, а також 5 092 людям нам вдалося допомогти продовольчою і непродовольчою допомогою від нашого локального партнера ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН».

За час нашої роботи на Рівненщині ми підтвердили на 100 % 63 заявки від прихистків, в яких проживало 5 320 ВПО. Таким чином ми передали в МКП 1 144 предмети у вигляді побутової техніки, сантехніки та іншої допомоги на загальну  суму 8 673 300 грн. 

null
 

- Ви працюєте з ВПО, чи є й інші категорії громадян?

- Основна наша цільова аудиторія – це внутрішньо переміщені українці, які приїхали в приймаючі громади внаслідок повномасштабного вторгнення, проте ми оперативно реагуємо на нові виклики і допомагаємо і місцевому постраждалому населенню, постраждалим від домашнього  або гендерно зумовленого насильства. Також один з векторів нашої роботи – це підвищення спроможності органів місцевого самоврядування та надавачів соціальних послуг відповідно до їхнього запиту.

- Серед різних видів допомоги є навіть ремонти, яким закладом опікуєтесь?

- Під нашою опікою зараз знаходяться 23 прихистки в різних громадах Рівненщини, які потребують підтримки в координації та управлінні МКП. Це – окремий напрямок, який включає заходи з інтеграції, моніторинг потреб жителів цих закладів, розвиток громадської активності та дрібні ремонти.

З 2022 року ми робили дрібні ремонти у 10 прихистках, а це встановлення душових кабінок, заміна електропроводки, сантехніки, облаштування туалетних кімнат, безбар'єрних входів. У 2023 році роботи продовжили, але кількість закладів зросла вдвічі, адже наше завдання – створити гідні умови проживання для ВПО та підтримати прихистки ресурсами, яких немає на місцях. Вдалося вже виконати ремонтні роботи на 840 000 грн в цьому році за кошти нашого основного партнера УВКБ ООН, а також відремонтувати другий поверх Дубенської стоматології (вартість робіт – понад 2 млн грн), щоб створити додаткові спальні місця для 44 людей, завдяки підтримці датського партнера. Danish people’s aid - це міжнародна неурядова організація, яка просуває та підтримує довгострокові рішення проблем, з якими стикаються біженці та внутрішньо переміщені особи в усьому світі.

null
 

 

- Від початку війни Фонд працює в прямому сенсі не покладаючи рук, чи великий у вас колектив?

- Як я вже сказала, ми починали з 6 працівників, але зараз нас вже близько 30 в основному штаті осередку, 6 фасилітаторів, які є нашими помічниками у Березнівській, Володимирецькій, Корецькій, Острозькій, Радивилівській та Сарненській громадах, та водії, що допомагають бути мобільними і надавати послуги з транспортного перевезення для наших бенефіціарів. Загалом Фонд працює вже в 11 областях та об'єднує спільними цінностями і місією понад 400 людей.

Я вважаю, що успіх нашої команди – це відповідальність і заслуга кожного з нас, адже ми всі приносимо в осередок свій практичний досвід, компетенції і знання, але й тут ми очікуємо щоденної клопіткої праці над собою. Наша робота – це точно не про романтику, але про (інколи) важке служіння людям. Проте емоції і вдячність наших бенефіціарів та підтримка команди допомагає відновлювати ресурси і черпати натхнення.

null
 

- Кажуть, на волонтерах тримається світ. В чому вбачаєте свою місію?

- З часом люди забудуть, що ми говорили чи робили, вони запам'ятають тільки емоції, які ми після себе залишили. Виділитися новинами все важче, адже люди вже не шукають базову інформацію, вони шукають бачення. Ми часто не висловлюємо свою позицію через страх відштовхнути людей, однак їм цікаво знайти нашу особисту позицію з того, чи іншого приводу.

Мені  хотілося б розбудовувати спільноти людей, які готові розвивати свої та приймаючі громади, розробляти і втілювати в життя довгострокові проєкти, перетворювати ідеї в соціальні ініціативи. Дуже вірю в локальні неурядові організації і їхню велику роль в розвитку громад через творення дієвого громадського сектору на місцях.

null
 

- Нещодавно БФ «Рокада» відзначав 20 років роботи в Україні. Як цей ювілей відзначили на Рівненщині?

- З нагоди 20-річчя разом з рівненським художником Костянтином Качановським ми створили мурал на Рівненському залізничному вокзалі, щоб нагадати рівнянам про біль переміщених українців, які приїхали в приймаючі громади з однією валізою, але привезли свій досвід, знання та вміння, якими готові ділитися, щоб разом рухатися до перемоги.

- В яких ще містах діють офіси Фонду та чи вистачає їх, чи існує так звана «гаряча лінія»?

- Фонд працює у 10 регіонах України, а саме у: Київській, Чернігівській, Житомирській, Хмельницькій, Чернівецькій, Волинській областях, а також на Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині та Рівненщині. Зараз за підтримки Гуманітарного фонду для України відкривається осередок в Сумській області. Але маємо амбітну мету – працювати в кожній області і надавати допомогу там, де її потребують.

Партнери Благодійного Фонду «Рокада»: Агенство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Center for Disaster Philanthropy, Oxfam, Міжнародний фонд «Відродження», Гуманітарний фонд для України, AWO International, BAfF-Zenten (German Association of Psychosocial Centres for Refugees and Victims of Torture), Danish People’s Aid (DPA, Denmark), Угорська екуменічна служба допомоги (УЕСД) 

Контактні телефони осередків БФ «Рокада», куди можна звернутися за соціальною допомогою:

Київ — +38 063 299 83 24

Чернігів — +38 067 337 01 61

Житомир — +38 067 322 40 78

Івано-Франківськ — +38 067 447 40 24

Хмельницький — +38 067 447 08 13

Тернопіль — +38 067 447 42 20

Чернівці — +38 067 337 65 68

Луцьк — +38 067 447 08 84

Львів — +38 067 447 03 73

Рівне — +38 067 447 38 40

Всеукраїнська лінія безкоштовної психологічної підтримки для українців в умовах війни:

0 800 331 916

- Яким життєвим кредом керуєтесь та які найближчі завдання має на меті «Рокада»?

- Мрію, щоб у наших громадах підростали і гуртувалися лідери, які ще за шкільною партою будуть творити зміни, будуть радіти успіхам один одного, будуть креативити і заробляти досить, щоб просто радіти життю! За формуванням дієвих спільнот – майбутнє. Спільноти нам потрібні, щоб опиратися, бути собою, ділитися досвідом і мотивувати людей не втрачати віри в себе!

Цього року плануємо спільно з УВКБ ООН допомогти спільнотам в трьох громадах Рівненщини облаштувати простори спільнотворення, де вони будуть розвивати соціальну згуртованість і громадську безпеку, вчитися будувати довіру і плекати мрії молоді, яким потрібна підтримка і приклад!

null

 

Спілкувалася Наталія Демедюк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews