Як вивчити розмовну англійську: поради від лінгвістів

24.08.2023 21:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Навчитися розмовляти англійською швидко і впевнено цілком може будь-хто. Найголовніше - поставити собі досяжну мету і вибрати найбільш ефективний варіант її досягнення. Наприклад, записатися на офлайн або онлайн курси. Головне - це якомога більше практики і якомога менше страху помилок. Далі представлені корисні поради від фахівців, які дадуть краще розуміння того, як вивчити розмовну англійську ефективно. 

Коли можна розпочинати вивчення розмовної англійської?

Перше, що варто зрозуміти - почати навчання можна в будь-який момент, буквально з будь-яким рівнем знань. Різниця тільки в тому, що з отримання рівня В1 студент уже може починати практикуватися з носіями мови, і це дійсно дуже корисний досвід, адже дає змогу звикнути до звучання звичайної англійської. До цього доступна лише практика з викладачем.

Сучасні курси розмовної англійської мови (онлайн або офлайн), близько 80% заняття приділяють розмовній практиці, що дозволяє "набити руку". Завдяки комунікативній методиці, яка набула найбільшої популярності на уроках іноземної мови, студенти з першого дня починають говорити англійською, поступово підвищуючи складність слів і виразів. 

Якщо, займаючись у групі по 6-8 осіб, є відчуття, що практики недостатньо, можна змінити групу на меншу - до 5 осіб, або ж записатися на індивідуальні заняття.

Як розпочати вивчення англійської початківцю?

Ті, хто цікавиться тим, як вивчити розмовну англійську мову, знають, що за бажання можна опанувати її самостійно вдома. Однак абсолютним новачкам правильніше буде записатися на курси, щоб із викладачем поставити правильну вимову.

З чого в такому разі потрібно починати:

  • англійські літери та звуки;
  • початкова граматика речень;
  • розвиток письмових навичок, що також допоможе запам'ятати граматику і лексику;
  • аудіювання, тренування англійської на слух;
  • розмовна практика, починаючи з найпростіших діалогів.

Яким чином можна поліпшити англійську вимову?

Насправді відповідь очевидна - розмовляти якомога більше. Не потрібно соромитися, навіть якщо словниковий запас поки що невеликий. Розмовні клуби доступні для студентів із середнім рівнем мови, але крім них є й інші способи поліпшити свою англійську мову.

Повторення за носіями

Не обов'язково для цього шукати собі англійського друга і починати спілкуватися з ним вголос. Можна увімкнути серіал або, наприклад, інтерв'ю з улюбленою знаменитістю, і повторювати кожне слово за нейтивом (носієм). Можна копіювати вимову і, за бажання, акцент.

Читання вголос

Гортаючи стрічку в інтернеті або читаючи англомовні тексти, можна зайнятися додатковою практикою, якщо промовляти англійські слова вголос. Читати можна без поспіху, приділяючи час правильності вимови та інтонаціям. Вимову слів, які зустрілися вперше, краще перевіряти ще раз. 

Як практикувати англійську мову?

Найкращий варіант як допомогти собі вивчити англійську на розмовному рівні - занурення в англомовне середовище. Але якщо немає можливості вирушити за кордон, можна скористатися послугами розмовних клубів або ж спеціальних розмовних курсів. 

Розмовний клуб

Це не тільки найдоступніший, а й найефективніший варіант для живої практики англійської. Зустрічі розмовних клубів проводяться як під керівництвом викладача, який знає англійську, так і під керівництвом носія мови - цей варіант доступний для вибору. "Засідання" клубів можуть проводитися як в офлайн, так і в онлайн. Зустрічі зазвичай проходять у вихідні, а тема обговорення обирається заздалегідь.

Розмовні курси

Якщо ж для розмовних клубів поки що зарано - не той рівень або є проблеми з мовним бар'єром - є сенс записатися на розмовні курси. Такі заняття зазвичай проводяться 2-3 рази на тиждень, приблизно по 1-1,5 години. Можна записатися як на загальні, так і на спеціалізовані курси, де більша частина часу проходить за розмовами.

Як зрозуміти, що розмовна англійська покращилася?

Після регулярної практики англійська вимова гарантовано покращиться. Студент і сам може помітити, наскільки легше йому тепер даються фрази та темп мови, наскільки рідше перед відповіддю він робить паузи. Для перевірки свого рівня англійської можна пройти спеціальний тест, яких багато в інтернеті. Такий самий бажано пройти перед початком навчання, щоб було простіше відстежувати прогрес. 

 

Але також розмовна мова стала вільнішою, якщо:

  • англомовні друзі більше не сповільнюють свою мову в розмові;
  • є знання, як і коли доречно використовувати сленг чи лайку;
  • помічено, що англомовна мова не тільки краще сприймається на слух, а й більш зрозуміла, ніж раніше;
  • помилки в англійській мові помітні й самому мовцю;
  • текст пісні або книги легкий для сприйняття.

Важливо розуміти, що пошуки способів як швидко та легко вивчити розмовну англійську мову - це не просто рух до мети "вивчити мову". Іноземна мова на ділі лише інструмент, завдяки якому можна істотно поліпшити своє життя практично в будь-якій сфері - спілкування, дозвілля, кар'єра. Важливо зрозуміти, чого хочеться досягти, вивчаючи англійську. Це дозволить не втрачати вмотивованості. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews