Насамперед хотіли допомогти дітям з числа ВПО, - соціальний працівник БФ «Рокада» Рівне Тетяна Шульга.

12.09.2023 08:53   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Всередині серпня Благодійний фонд «Рокада» Рівне організував акцію "Рюкзак у подарунок", в рамках якої люди мали можливість подарувати рюкзаки та канцелярію дітям з числа внутрішньо переміщених осіб.

null
 

 

Про деталі акції розповіла старший соціальний працівник Благодійного фонду “Рокада” Рівне Тетяна Шульга.

- Що було поштовхом для проведення акції "Рюкзак у подарунок"?

- На телефон гарячої лінії до нас звернулася жінка ВПО, вона просила допомоги у пошуку рюкзака для сина з інвалідністю, який перейшов у 3 клас навчання. Жінка повідомила, що в неї двоє дітей, для свого “першачка” вона вже знайшла рюкзак - ним поділилася місцева жителька, а для другого хлопчика, ще у пошуках. У розмові жінка була такою по-материнські люблячою і відвертою, що зараз вона переживає фінансові труднощі, і ми не могли їй не допомогти.

У нас є чат колег, туди було відправлено повідомлення, що можливо хтось з нас має рюкзак від своєї дитини і готовий ним поділитися. І зразу почали надходити відповіді, що в мене є, принесу, або в мене не має, спитаю у друзів. І ми зрозуміли, що дійсно, у багатьох є рюкзаки, їх шкода викидати, але не має кому віддати. Так і народилася ідея, провести акцію "Рюкзак у подарунок".

null
 

 

null
 

 

- Яку мету ви вбачали в тому, щоб допомогти не лише конкретній жінці і її дитині, а й іншим вимушено переміщеним дітям?

- Дійсно, мета акції набагато глибша: війна забрала у дітей ВПО рідну домівку, рідну школу, друзів, а в декого, нажаль, і  найдорожче — батьків. І наша акція мала на меті зменшити стрес маленьких українців від пережитих втрат і подарувати їм надію на світле майбутнє у вигляді рюкзачку. Нам дуже важливо було, щоб ці рюкзаки ходили до школи. Бо ж ми таким чином, хотіли посприяти внутрішньо переміщеним дітям переходу з дистанційної форми навчання на очну у місцевих школах. І це у свою чергу допоможе інтеграції дітей на новому місті – вони зможуть спілкуватися, заводити нових друзів, ну і звісно ж якісно отримувати знання.

- Спочатку ви пропонували допомогу з рюкзаками, а потім також запустили благодійний збір коштів для придбання шкільних рюкзаків та канцелярського приладдя?

Так, день у день кількість людей, які бажали долучитися до допомоги внутрішньо переміщеним діткам, щоб вони могли повернутися до навчання збільшувалася.  Ми почали отримувати не тільки рюкзаки, а й зошити, олівці, фломастери та інше канцелярське приладдя. І почало надходити чимало пропозицій про фінансову підтримку акції. З огляду на це, Благодійний фонд «Рокада» вирішив продовжити акцію і оголосити благодійний збір коштів для закупівлі шкільних рюкзаків та канцелярського приладдя для дітей, які потребують допомоги.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

- Чи обмежувалась акція участю лише мешканців Рівного та області, чи долучалися до неї і люди з інших регіонів?

- Ми отримали підтримку не лише від мешканців нашого регіону, але й від людей з інших областей. Посилки надходили з Краматорська (Донецька область), міста Хмельницького (Хмельницька область), Житомира та села Зарічани (Житомирська область). Це дійсно було надзвичайно приємно.

- Яка була тривалість акції "Рюкзак у подарунок" і які її результати?

- Наша акція тривала до 30 серпня. Ми хотіли встигнути до початку навчального процесу забезпечити якомога більше дітей ВПО усім необхідним до школи.

Нам вдалося зібрати загальну суму в розмірі 19 260 грн. Ці кошти дозволили забезпечити 54 дітей необхідною канцелярією, а 24 дитини отримали нові рюкзаки. Додатково 32 дітям ми змогли надати вживані рюкзаки.

Крім того, наша акція отримала додаткову підтримку від представників @Офіс-центру! Вони щиро передали нам 18 вживаних рюкзаків та канцелярські речі, які ми зібрали в чудові набори для 14 дітей.

Усього нашу допомогу отримали 94 дитини, які є внутрішньо переміщеними особами.

null
 

 

null
 

 

- Гарний результат! Насправді, дітей ВПО у Рівному та Рівненській області багато, а хто саме ті діти, які отримали вашу допомогу?

- Це діти ВПО з сімей, де потрібна економічна та психологічна підтримка; з багатодітних сімей; це діти, які виховуються одним із батьків; діти, розлучені зі своїми родинами; діти з інвалідністю, з проблемами розвитку.

- А якою була реакція у людей, які приносили речі і у тих, хто їх отримував?

- Від людей, які приносили рюкзаки, відчувалась радість і задоволення, вони йшли з розумінням, що роблять гарну справу. Люди, які отримували допомогу, відчували, що про них турбуються, що їх підтримують.

Ця акція, це яскравий приклад того, як разом можна робити чудові речі та змінювати світ навколо нас. Не завжди треба писати гранти, допомагати можна і без донорів. Бо ж насправді донором може бути кожен з нас. Підтримати, потурбуватися і дати можливість повірити в майбутнє —  це те, як усі українці разом можуть допомогти один одному.

null
 

 

null
 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews