Ціна на гречку в Рівненській області повернулася до рівня лютого 2022 року

12.09.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Ціни на гречку повернулися до рівня лютого 2022 року. Як повідомили в департаменті економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА, нині у торговій мережі області крупу можна придбати у межах 41,8 грн за кілограм та навіть дешевше.

«З початку року крупа подешевшала в торговельній мережі на третину –  з 64,63 грн за кілограм до 41,84. А якщо порівняти із цінами до повномасштабного вторгнення, то вони зрівнялися. Найдорожчою гречка була у липні-вересні минулого року – сягала до 96 грн за кіло. На зниження ціни вплинуло нарощення обсягів виробництва, а відтак збільшення пропозиції на внутрішньому ринку», - коментує директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Костянтин Мокляк.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року, начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль підписав наказ про посіви продовольчими культурами не менше 25 відсотків. Аграріям радили  вирощувати пшеницю, горох, гречку та інші культури – задля продовольчої безпеки.

«У минулому році аграрії Рівненщини відреагували на дефіцит гречки та засіяли на 20 відсотків більше площі. Цьогоріч загальні посіви крупи на Рівненщині склали 7,7 тис. гектарів. А це ще у понад півтора раза більше до минулого року, - коментує директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько. – Збільшення площ посівів, наявність потужностей для переробки дозволяє сподіватися на повне забезпечення внутрішніх потреб і стабілізацію цін на неї».

На сьогодні аграрії області зібрали вже половину посіяних площ гречки. Середня врожайність становить 10,9 ц/га.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews