У Парламенті представили проєкт держбюджету-2024

20.09.2023 23:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Це вже другий бюджет України, що формується в умовах воєнного стану. Тому цілком логічно, що понад 50% бюджету орієнтовано на сектор безпеки і оборони.
 
Пояснив народний депутат України від Рівненщини, член антикорупційного Комітету ВР Роман Іванісов:
 
"Дохідна частина орієнтується на податки, щодо надходження яких, запевняє Уряд, має амбітні плани.
 
По основних соціальних показниках:
- Мінімальна зарплата з 1 січня зростає до 7100 грн, з 1 липня вона становитиме вже 8000 грн;
- Прожитковий мінімум з 1 січня підвищиться до 2 920 грн;
- На ПФ України закладено 271,9 млрд грн., передбачені кошти на щорічну індексацію пенсій;
- Для соціальної підтримки ветеранів війни передбачено 14,3 млрд грн.
 
Також збільшуються видатки на освіту і медицину: майже 179 млрд грн і 202 млрд грн відповідно.
Водночас, є питання до деяких статей видатків, зокрема, на центральні органи виконавчої влади. Наприклад, Бюро економічної безпеки отримує збільшення фінансування майже на 250% в порівнянні з минулорічним. Вважаю це неприпустимим, особливо в той час, коли діяльність цього органу викликає більше запитань, ніж відповідей. На інші органи виконавчої влади також передбачені збільшені бюджети, але при цьому зменшуються обсяги видатків на ті сфери, якими вони опікуються! До першого голосування у сесійній залі за бюджет-2024 в цій частині видатків повинні бути внесені правки. Під час війни основним пріоритетом все ж таки має бути сфера оборони і безпеки, бо без наближення Перемоги всі інші моменти втрачають сенс.
 
Це ненормально, коли місцева влада витрачає кошти на бруківку, барабани, стадіони чи авто для посадовців, а в цей же час волонтери збирають на дрони і пікапи для фронту.
Саме тому проголосував у першому читанні законопроект ⃣10037 щодо переспрямування ПДФО з грошового забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. 50% з цієї суми підуть на закупівлю дронів, 50% – на нарощування виробництва оборонної промисловості.
 
Це нелегке рішення, бо з одного боку – громади Рівненщини, які ще толком не оговталися від децентралізації, а з іншого боку – потреби наших військових, забезпечення яких може зберегти їм життя.
Задля підтримки місцевих бюджетів, законопроектом передбачено скасування реверсної дотації до державного бюджету з боку місцевих бюджетів на 14,1 млрд грн. Також передбачено збільшення додаткової дотації на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією рф. До другого читання також будуть пропозиції щодо наповнення місцевих бюджетів.
 
Щодо бюджету поточного року, то сьогодні у першому читанні ухвалили зміни (законопроект ⃣10038) щодо виділення додаткових +328,5 млрд грн у 2023 році. Законопроектом, зокрема, передбачено додаткові видатки на національну безпеку та оборону, з яких майже +200 млрд грн – на ЗСУ; також передбачені кошти на виплати зарплат військовим.
Прийняття закону в цілому відбудеться вже у жовтні".
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews