Архіви: де на Рівненщині можна знайти історію про свій родовід

25.09.2023 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Знайти інформацію про свій родовід, віднайти документи про нерухомість та дослідити історію краю. З такими запитами найчастіше звертаються до архівів на Рівненщині.

Про це на брифінгу у Рівненській ОВА розповів заступник директора Державного архіву області Олег Пекарський.

Так, нині архівна мережа регіону складається із обласного архіву, 7 відділів райдержадміністрацій і міськрад, 13 трудових архівів. Основні напрями роботи: прийом документів на постійне зберігання згідно з фізико-хімічними та безпековими вимог, їх облік, створення довідкового апарату та використання цих документів. 

«Щороку до нас звертається 2-3 тисячі заявників, серед яких є іноземці. Використання інформації з документів здійснюється через проведення виставок, круглих столів, лекцій і семінарів. Також попрацювати із документами можуть дослідники, історики, науковці та прості громадяни, які шукають відомості про свою родину. Це можливо зробити в читальних залах держархіву або у бібліотеці. Там зберігаються книги та періодика, які стосуються історії Волині та України», - розповів Олег Пекарський. 

Для отримання інформації громадяни можуть звернутися фізично або листом (звичайним чи електронним). Звернення опрацювується відповідно до закону. Впродовж 30 днів людина отримує відповідь. Це може бути архівна довідка, копія документу та інше.

Для того, щоб зберегти усі ці документи від можливого знищення, проводиться оцифрування. 

Цей процес на Рівненщині розпочався у 2020 році. За три роки вже оцифровано 3 тисячі справ, це приблизно 0,25%. Також оцифровано близько 40% ревізьких казок та метричних книг.

Із 2022 року завдяки договору про співробітництво із корпорацією Family Search  International (США) у Державному архіві Рівненської області триває масштабний проєкт із оцифрування. Заплановано оцифрувати понад 4 мільйони аркушів. Оброблятимуть переважно документи генеалогічного характеру, аби на Рівненщині розширити доступ до архівних документів у режимі онлайн.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews